Прес-центр19 жовтня 2017, 13:10

Зустріч з представниками Програми Розвитку ООН та представниками Європейського Союзу з питань досліджень, інновацій та соціальної політики

18 жовтня 2017 року у приміщенні обласної держадміністрації відбулася зустріч директора Департаменту охорони здоров’я Валентина Шкорубського з представниками Програми Розвитку ООН в Україні Наталією Лук’яновою та представником Європейського Союзу з питань досліджень, інновацій та соціальної політики Вірджинією Дамбраускайте.

Також у зустрічі брали участь директор Лисичанського медичного коледжу Кім Наталія, головний лікар Луганського обласного протитуберкульозного диспансера Нужний Роман, головний лікар Луганської міської станції швидкої медичної допомоги Самохін Андрій та головний лікар Лисичанської комунально-лікувальної профілактичної установи станції швидкої медичної допомоги Кисельов Дмитро.

Метою зустрічі є обговорення та оцінка ситуації у галузі охорони здоров’я в Луганській області для майбутнього фінансування ЄС.

Наталія Лук’янова повідомила про те, що Європейський Союз у травні 2018 року планує розпочати імплементацію нового багатокомпонентного проекту з географією реалізації у Донецькій та Луганській областях та обсягом фінансування 50 млн євро. Одним із компонентів проекту буде галузь охорони здоров’я та підтримка регіонального розвитку у цій сфері. Мова йдеться про оптимізацію існуючих та надбання нових знань, концепцій роботи шляхом проведення тренінгів для різних ланок медперсоналу з можливим залучення міжнародних експертів. Метою таких навчань є адаптація медичних реалій регіону під стандарти ЄС та положення нової реформи охорони здоров’я.

Валентин Шкорубський повідомив про основні проблеми Луганської області у сфері охорони здоров’я. До початку військового конфлікту на сході України регіон мав у наявності 96 лікувально-профілактичних установ (далі – ЛПУ). Наразі працює лише 24 ЛПУ. Відповідно до нової медичної реформи в регіоні створено три госпітальних округи, відповідні госпітальні ради.

Критичною є ситуація, пов’язана з відсутність обласної клінічної лікарні; відділення розташовані у різних містах області, що викликає великий ряд труднощів (травматологічне відділення знаходиться у м. Лисичанську, хірургічне відділення – у м. Рубіжне). Гострим залишається питання відновлення повноцінного функціонування онкологічного відділення, що наразі знаходиться на вкрай малій площі у м. Кремінній. Схожа ситуація виникла і з фтизіатричним відділенням.

Крім того, директор Департаменту охорони здоров’я повідомив присутніх про ситуацію в області з бактеріологічною лабораторією. Наразі повноцінно функціонуюча лабораторія знаходиться у м. Сватове на відстані майже 100 км від м. Сєвєродонецька, що унеможливлює своєчасне отримання результатів аналізів (наприклад, туберкульозного посіву). Враховуючи критичну ситуацію із кількістю хворих на туберкульоз у регіоні, питання відкриття баклабораторії у м. Сєвєродонецьк, що наразі виконує функції обласного центру, потребує негайного вирішення.

Також під час зустрічі представники ЄС та ПРООН мали можливість ознайомитися з особливостями роботи Луганської міської станції швидкої медичної допомоги, про що доповів головний лікар вищезазначеного медичного закладу Андрій Самохін. Зараз станція розміщується у
м. Старобільську на критично малій площі у приміщенні підстанції. На прикладі Дніпровської оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги розроблено проектно-кошторисну документацію, планується ремонт приміщення колишнього дитячого садку з  метою створення подібного централізованого закладу.

Зустріч та переговори пройшли у дружній, діловій та конструктивній формі.