Прес-центр9 травня 2022, 14:05

Дерадянізація законодавства України почалася

6 травня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про дерадянізацію законодавства України.

Законом скасовуються акти органів державної влади і органів державного управління Союзу РСР – 929, та Української РСР – 258 законодавчих актів.

Проте, окремі їх положення, що не суперечать Конституції України і Закону України «Про правонаступництво», будуть діяти.

Це, зокрема, нормативно-правові акти, що стосуються:

- суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого державного кордону України, визначеного Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
- адміністративно-територіального устрою України;
- опису, нагородження, вручення, правил носіння та передачі орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР.

Законом про дерадянізацію перейменовано Житловий кодекс Української РСР на Житловий кодекс України.

Реалізація закону передбачає розроблення та затвердження міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади відповідних нормативно-правових актів, зокрема, обов’язок Кабінету Міністрів в установлені строки розробити та внести на розгляд Верховної Ради проєкти Житлового, Трудового та Адміністративного деліктного кодексів України.

Прийняття закону зумовлене неефективністю та невідповідністю сучасним реаліям деяких нормативно-правових актів (або їх положень) органів державної влади і управління Союзу РСР та Української РСР (Української СРР). А також пунктом 1 розділу XV Конституції України, згідно з яким закони та інші нормативні акти, прийняті 28 червня 1996 року, є дійсними у частині, що не суперечить Конституції України.