Прес-центр31 травня 2018, 12:05

Держаудитслужба області минулоріч попередила фінансові порушення на 240 мільйонів

Сьогодні, 31 травня, відбулося засідання колегії, яке провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

У роботі колегії взяли участь заступники голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, Ольга Лішик та Сергій Філь.

З питання стану фінансово-бюджетної дисципліни при використанні бюджетних коштів, державного і комунального майна на підприємствах, в установах і організаціях Луганської області за підсумками проведених заходів державного фінансового контролю у 2017 році доповів начальник Управління Північно-східного офісу Державної аудиторської служби в Луганській області Леонід Березинський.

Він зауважив, що в процесі реорганізації служба змінила акценти діяльності, орієнтуючись на посилення попереднього та поточного контролю для попередження та недопущення порушень і неефективного використання державних ресурсів. Для цього відбувається перенесення основних зусиль працівників Служби з ревізій на аудити для ефективного фінансового управління і контролю, оцінки ефективного використання державних ресурсів. Відповідно, кількість аудитів до 2020 року планується збільшити до 40-50 % від загальної кількості контрольних заходів проти 3 % до початку реорганізації.

Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель» надає можливість запровадження моніторингу закупівель.

Загалом протягом 2017 року аудиторами Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області проведено 36 заходів державного фінансового контролю, де виявлено фінансових порушень на суму понад 125 млн гривень, з них забезпечено усунення на понад 68 млн гривень. Ще близько на 240 млн гривень попереджено фінансових порушень шляхом розірвання семи договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг, укладених з порушеннями.

Взаємодія з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування протягом 2017 року здійснювалася шляхом систематичного інформування та надання відповідних пропозицій щодо покращення фінансово-бюджетної дисципліни. За результатом розгляду направлених інформацій прийнято два управлінських рішення та враховано 48 пропозицій.

Продовжують мати місце факти здійснення в бюджетних установах необґрунтованих видатків з оплати праці, безпідставного покриття витрат інших юридичних осіб, сплати завищеної вартості робіт та послуг, здійснення закупівель з порушенням установленого порядку.

Залишається недостатньою робота окремих керівників підприємств, установ та організацій у напрямі забезпечення повного відшкодування виявлених державним фінансовим контролем порушень та реагування керівників об’єктів контролю на результати ревізій у частині забезпечення притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

Спікер наголосив, що основним завданням у діяльності Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській на 2018 рік залишається забезпечення ефективного контролю у пріоритетних для держави сферах економіки, національної безпеки і оборони, соціальній та гуманітарній сферах, а також у частині діяльності найбільших суб’єктів господарювання державного сектору економіки. У поточному році заплановано проведення масштабних заходів державного фінансового контролю на низці підприємств і організацій.

У середньостроковій перспективі з метою реформування та створення ефективної та якісної системи державного фінансового контролю планується удосконалення інформаційного забезпечення системи державного фінансового контролю шляхом створення єдиної інформаційно-аналітичної бази.