Прес-центр10 березня 2022, 10:03

Держава звільняє ФОПів від сплати ЄСВ: сформовано пакет рішень щодо підтримки українського бізнесу

На виконання доручення Президента України Володимира Зеленського Уряд сформував пакет рішень щодо підтримки українського бізнесу під час війни, - про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він зазначив, що на час воєнного стану та протягом року після його завершення фізичні особи-підприємці першої та другої групи будуть звільнені від сплати ЄСВ. Підприємці ІІІ групи звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників, призваних до лав ЗСУ та територіальної оборони. Збір буде сплачено за рахунок держави.

Крім того, відтерміновують сплату податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити, та буде відтерміноване впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для всіх фізичних осіб-підприємців.

«Уряд  скасує усі заходи ринкового та споживчого нагляду, крім регулювання цін та контролю за ціноутворенням», - наголосив Сергій Гайдай.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2022 № 199 визначено порядок надання допомоги в межах програми «Є-підтримка», за якою грошова допомога у розмірі 6 500 гривень надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), іншого цивільно-правового договору, та ФОП.

Страхувальники мають одночасно відповідають таким ознакам: перебувати на обліку як платники ЄСВ та подати в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.