Прес-центр7 лютого 2018, 12:02

Державна підсумкова атестація після початкової школи проводитиметься лише з двох предметів

Державна підсумкова атестація після четвертого класу цього року проходитиме лише з двох предметів, матиме виключно моніторинговий характер, а завдання ДПА для дітей укладатимуть самі вчителі.

Так, при переході до п’ятого класу діти писатимуть ДПА у формі контрольних робіт з української мови (передбачає оцінювання результатів навчання одразу з української мови та читання) і математики. Попередні роки четвертокласники писали ДПА з трьох предметів, адже знання з української мови і читання перевірялися в межах двох різних контрольних робіт.

Також школи самостійно визначатимуть терміни проведення ДПА учнів 4-х і 9-х класів, «останніх дзвоників» та випускних вечорів.

У школах, де діти вивчають чи навчаються мовою національної меншини, за бажанням батьків та педагогічного колективу учні можуть додатково проходити ДПА з третього предмету: мови національної меншини. Як і раніше, рішення про проведення відповідного ДПА має бути підтримано педагогічною радою закладу та письмовими зверненнями батьків.

Міністерство освіти і науки України також зазначає, що результати ДПА не враховуються під час виставлення річних оцінок з предметів, з яких учень проходив атестацію. Тобто оцінки за ДПА виставляються у табелі учня в окремій колонці і не впливають на оцінки за семестри чи рік.

Після дев’ятого класу учні складатимуть ДПА з трьох предметів: української мови, математики та одного предмету за вибором педагогічної ради школи. Зокрема, це можуть бути українська література, зарубіжна література, іноземна мова (англійська/німецька/іспанська/французька мова відповідно до навчального плану закладу освіти), історія України, всесвітня історія, правознавство (практичний курс), географія, біологія, хімія, фізика, інформатика. У закладах освіти з навчанням або вивченням мов національних меншин третім предметом для ДПА можуть бути мова національної меншини або інтегрований курс «Література».

Наприкінці школи, в одинадцятому класі, учні складають державну підсумкову атестацію в формі зовнішнього незалежного оцінювання. Вона також відбуватиметься з трьох предметів. Одне обов’язкове тестування з української мови та літератури, другий предмет учні зможуть обрати з-поміж історії України та математики. Третій учень обирає самостійно з решти предметів, за якими проводиться ЗНО.

У закладах освіти з навчанням або вивченням мов національних меншин учні можуть додатково проходити ДПА з четвертого предмету мови національної меншини.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України