Прес-центр25 cічня 2021, 09:01

Держгеонадра оголосили про старт масштабних вуглеводних проєктів, модернізацію законодавства та цифровізація сервісів Служба

Служба запустила Єдине вікно надрокористувача – послуга посприяла скороченню кількості повернень документів заявникам удвічі та налагодженню ефективного діалогу із суб’єктами ринку. З метою нівелювання суб’єктивності в роботі відкрито єдиний центр обрахунків початкової вартості геоінформації та спецдозволів, розроблено нову Методику їх обрахунку, яка працює за принципом онлайн-калькулятора. Налагодили стратегічне співробітництво з міжнародними колегами.

Залучення інвестицій є другим пріоритетом. 2020 рік став початком великих проєктів у сфері розвідки нафти та газу. Всупереч ціновому шоку на світовому ринку вуглеводнів, Уряд заклав підґрунтя реалізації масштабних проєктів для позбавлення України від імпортозалежності.

Підписано 7 угод про розподіл вуглеводневої продукції, за якими мінімальні інвестиційні зобов‘язання перевищують $350 млн на етапі геологорозвідки на площі понад 6400 кв. км. Держгеонадра визначені державним уповноваженим органом для імплементації Угод.

Відновлено проєкт Юзівської УРП, який десятиліття перебував у статусі найбільшої «сплячої» ліцензії. Роботи на площі можуть забезпечити ранній видобуток уже в 2021 році. Покладено початок освоєнню вуглеводневого потенціалу українського шельфу Чорного моря шляхом надання спецдозволів НАК «Нафтогаз України» на площу близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Служба проводить постійний діалог із бізнес-спільнотами для задоволення попиту промисловості в сировині та створенні цікавих пропозицій. Інвестиційний атлас надрокористувача нараховує понад 300 перспективних ділянок. Торік було оголошено 8 е-аукціонів, на які виставлено 70 лотів. За результатами проведених торгів продано 58 спеціальних дозволів на користування надрами за понад 826 млн грн. Загальна сума надходжень до Державного бюджету України становить майже 1 млрд грн. В 2021 році заплановано виставити на аукціони понад 100 лотів.

Прогресивне та передбачуване регулювання галузі – запорука ефективної розробки надр. Це третій пріоритет, над яким працює Служба. За участі Держгеонадр розроблено великий пакет реформ, що включає проєкт підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування та актуалізовану Загальнодержавну програму розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року. Законопроєкт взято за основу реформування галузі надрокористування.

Створення електронного кабінету надрокористувача – пріоритетне завдання на 2021 рік. Його функціонал передбачатиме подання заяви на отримання, продовження, розширення меж, внесення змін до спецдозволу, а також звітність і реєстрацію геологічних робіт. Запуск сервісу посприяє нівелюванню суб’єктивності й вибірковості в роботі та відновленню довіри до Служби.