Прес-центр3 жовтня 2018, 14:10

Держпраці штрафуватиме роботодавців за неоформлених працівників на підставі матеріалів, отриманих від організованого обміну інформацією контролюючими органами

Таких домовленостей досягнуто під час наради, яка відбулася у рамках діяльності міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці.

Нараду провела заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик в ГУ ДФС у Луганській області. 

До моменту ухвалення Верховною Радою України урядового законопроекту № 8101, яким буде скасовано мораторій на перевірки в сфері праці та зайнятості населення, ГУ Держпраці у Луганській області накладатиме штрафи за результатами матеріалів перевірок інших контролюючих органів, за якими встановлено порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2018 № 509, Держпраці може накладати штрафи за неоформлених працівників, зокрема, на підставі акту документальної виїзної перевірки ДФС, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю. При цьому, фактично перевірка (інспекційне відвідування) роботодавця органами Держпраці не проводиться.

Сьогодні сума штрафних санкцій, яка накладається на роботодавця органами Держпраці, складає 111 690 грн за одного неоформленого працівника.

Нагадуємо, що 4 вересня цього року Урядом прийнято розпорядження № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», згідно з яким до 5 жовтня проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, а з 5 жовтня розпочинаються спільні комплексні заходи Держпраці, ДФС, ПФУ, Національної поліції України та інших органів, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

Участь у роботі наради взяли керівники ГУ Держпраці у Луганській області та Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.