Прес-центр3 грудня 2021, 14:12

Діалог з громадськістю Луганщини максимально пришвидшиться, – Сергій Гайдай

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між Луганською облдержадміністрацією та громадською організацією «Електронна громадянська асамблея Луганщини».

Документ передбачає співробітництво сторін в проведенні електронних консультацій з населенням області з питань життєдіяльності регіону.

«Дякую партнерам за усіляку підтримку наших ініціатив. Зокрема, Програмі ООН з відновлення та розбудови миру. Напрямів та проєктів, які були спільно реалізовані, – безліч. Ми намагаємося бути максимально відкритими і швидко приймати рішення, – наголосив голова облдержадміністрації Сергій Гайдай після підписання Меморандуму. – У наш час обмін інформацією відбувається майже миттєво. Звісно, і комунікація з громадськістю, особливо з людьми, які проживають у віддалених куточках Луганщини, повинна проходити швидко. Бо не у кожного є можливість постійно приїздити до обласної державної адміністрації, а питання, які потребують швидкого реагування, залишаються. Упевнений, із реалізацією цього проєкту час реагування на ці питання максимально скоротиться».

Слід зазначити, що ця ініціатива передбачає створення в області представницького органу, який працюватиме як додатковий канал моніторингу громадської думки для регулярних публічних консультацій з найбільш важливих для жителів області питань.

Впровадження сталого механізму публічних електронних консультацій надасть змогу забезпечити регулярні консультації влади з громадськістю з питань прийняття рішень обласною державною адміністрацією до того моменту, як таке рішення буде формально сформульоване та представлене громадськості; дозволить зробити процеси прийняття рішень більш інклюзивними і демократичними, маючи орган, що представляє все населення регіону, щоб прислухатися до всіх груп суспільства.

З ініціативою створення електронного консультативно-дорадчого органу до облдержадміністрації звернулися представники Мережі Робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості, започатковані в межах діяльності Програми ООН з відновлення та розбудови миру. Одна з конкретних цілей ГО «Електронна громадянська асамблея Луганщини» – створення сприятливих умов для того, щоб багато людей мали можливість безпосередньо брати участь у прийнятті політики та культивувати колективне відчуття відповідальної демократичної участі з перших рук. Також важливим буде створення для обласної державної адміністрації каналу для регулярного збору репрезентативних даних та узагальнення суспільної думки через опитування з метою отримання зворотного зв’язку та формування інформаційного підґрунтя для прийняття рішень.

В першому раунді електронних консультацій, присвячених питанням гуманітарного напрямку, візьмуть участь 200 представників з 20 громад Луганщини.

Співпраця облдержадміністрації відбувається на підставі Указу Президента України № 487/2021 «Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки».