Прес-центр8 червня 2023, 19:06

Діти не можуть бути втраченим поколінням. За свідомість дітей завжди варто боротися!» - Артем Лисогор на форумі «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція»

«Луганщина – єдина область України, яка в умовах фактично повної окупації території, значної внутрішньої міграції та еміграції населення, суттєвих інфраструктурних та кадрових втрат, забезпечила функціонування системи освіти області, заклади якої продовжують надавати послуги жителям області в дистанційному режимі», - зазначив начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор, відкриваючи форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція», який відбувся сьогодні у Києві.

Він відзначив постійну підтримку держави та конструктивну співпрацю з міжнародними партнерами щодо забезпечення сталої роботи переміщених навчальних закладів  області та організації дистанційного навчання. 
«Ви не припинили рух, ви готові для відновлення нашої Луганщини!» - звернувся до освітян Артем Лисогор та наголосив, що в умовах воєнного часу необхідно вжити вичерпних заходів щодо забезпечення учасників освітнього процесу комп’ютерним обладнанням та  електронними версіями підручників. 

«Ми розуміємо, що інколи наші викладачі не надають своїм учням знання тільки через відсутність ноутбуків чи хромбуків, яких ми отримали тільки третину від потреби. Саме такі платформи надають нам можливість для діалогу с міжнародними партнерами та консолідації наших зусиль для вирішення таких проблем. Наша молодь має бути конкурентоспроможною», - наголосив він. 

За словами голови облдержадміністрації, створення безпечного освітнього середовища та продовження здобуття освіти дітьми за місцем їх постійного чи тимчасового перебування є надважливим й для відновлення системи освіти після деокупації області. Адже наразі необхідно максимально зберегти кількість навчальних закладів та педагогічних працівників, сформувати Гвардію освітян.

З цією метою очільник області вважає за необхідне врегулювати законодавчо питання залучення до роботи на деокупованих територіях студентів старших курсів педагогічних вишів, насамперед Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, встановлення стимулюючих виплат педагогам та запровадження окремих програм підтримки молодих фахівців, які погодяться працювати на звільненій Луганщині.

«Ми розуміємо, що відновлення Луганщини після деокупації буде тривалим та непростим. Але діти не можуть бути втраченим поколінням. За свідомість дітей завжди варто боротися. Неможливо історію всього світу переписати під одну країну», - резюмував Артем Лисогор.

Він подякував Швейцарсько-українському проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» за експертний супровід розробки «Стратегії відновлення та розвитку освіти Луганської області» та відповідних місцевих стратегій, а також за сприяння у підвищенні професійних компетентностей керівників територій у сфері управління освітою та фінансову підтримку заходу.

Зі свого боку Айлін Хофштеттер, заступниця директора програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні, яка долучилась до дискусії, зазначила: «Освіта - питання майбутнього. Проєкт DECIDE від початку війни надавав допомогу саме навчальним закладам Луганської області. Руйнування системи освіти шокують, тому ми будемо підтримувати її відновлення в усіх 26 громадах. Освіта – це засіб згуртованості суспільства. Тому дуже важливо зберегти людський потенціал».

Пропозиції Артема Лисогора щодо запровадження державної підтримки для освітян підтримав і заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Він закликав до активного формування кадрового резерву педпрацівників та  повідомив, що цього року заплановано отримання 40 000 ноутбуків та планшетів  для організації дистанційного навчання, тож проблему буде вирішено.

До обговорення питань відновлення освіти на деокупованих територіях, забезпечення права дітей на якісну та доступну освіту в умовах війни в рамках форуму долучились також Сергій Бабак - голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України та експерти проєкту DECIDE.