Прес-центр5 червня 2019, 15:06

Діяльність у сферах виробництва і торгівлі пальним з 1 липня підлягає ліцензуванню

Відповідно до внесених змін до діючого законодавства з 1 липня поточного року всі суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, оптовий, роздрібний продаж та зберігання пального, повинні отримати ліцензію на таку діяльність.

Зміни запроваджено для скорочення обсягів тіньового ринку пального, збільшення податкових надходжень та покращення якості нафтопродуктів для споживачів.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на п’ять років.

Плата за ліцензії справляється щорічно і зараховується до місцевих бюджетів згідно із законодавством.

Крім того, у вільному доступі буде запроваджено реєстр ліцензіатів із зазначенням всіх місць торгівлі та відомостей про видачу, призупинення або анулювання ліцензії.

Вартість річної плати за виробництво або зберігання пального складає
780 гривень.

Ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним коштує 2000 гривень за кожне місце торгівлі та 5000 гривень – за кожне оптове. У разі відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, вартість ліцензії становитиме 10000 гривень.

За порушення торгівлі пальним та його зберігання без ліцензії передбачено штрафи в розмірі від 250 тис. гривень до 1 млн гривень в залежності від виду діяльності, а посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.