Прес-центр17 листопада 2016, 16:11

Дії лисичанської влади поставили під загрозу початок опалювального періоду в місті

На цей час КП «Лисичансьтепломережа» застосовує двоставковий тариф  на послугу централізованого теплопостачання для потреб населення, який затверджено рішенням виконкому Лисичанської міськради ще у січні 2011 року. Протягом міжопалювального періоду абонплата складає 1,33 грн за м2  в опалювальний період – 8,37 грн м2.

Зазначений тариф відшкодовує витрати підприємства за наданні послуги лише 34 %.

Бездіяльність адміністрації підприємства та міської влади в питанні затвердження економічно обґрунтованого тарифу на опалення для населення  призвела до фінансової неспроможності підприємства здійснювати господарську діяльність та своєчасно розраховуватися за спожиті енергоносії, заборгованість за які на цей час складає 257,4 млн грн, у тому числі: за спожитий газ та його розподіл – 171,5 млн грн (що складає біля 53 % від всієї заборгованості підприємств теплопостачання області); за спожиту електроенергію – 27,2 млн грн (або 56 % від всієї заборгованості підприємств теплопостачання області); за спожиту покупну воду – 5,5 млн грн; крім того пені та штрафи – 53,2 млн грн.

Джерел для погашення заборгованості у підприємства немає.

У свою чергу, нарощування заборгованості призвело до проблем підприємства в укладанні договорів на поставку природного газу, часткового призупинення постачання електроенергії.

Довготривала відсутність економічно обґрунтованого тарифу також не дає можливості підприємству затвердити інвестиційну програму, за рахунок якої можливо здійснити заходи щодо оптимізації та зниженню витрат на надання послуг централізованого опалення для населення.

Зазначені дії підприємства поставили під загрозу початок опалювального періоду 2016-2017 років у місті Лисичанськ і лише завдяки втручанню облдержадміністрації вдалося своєчасно врегулювати ситуацію.

Така бездіяльність підприємства порушує статтю 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та статтю 20 Закону України «Про теплопостачання» якими визначено, що встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається.

Крім того, з діючими тарифами підприємство не зможе прийняти участь у процедурі зменшення, списання та/або реструктуризації заборгованості за енергоносії шляхом проведення  взаєморозрахунків з різниці в тарифах, реструктуризації та списання такої заборгованості, яка передбачена Законом України від 03.11.2016 № 5273 «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».