Прес-центр29 листопада 2019, 17:11

Діючий голова ОБСЄ відзначив позитивні інфраструктурні зміни в Станиці Луганській

Сьогодні на Луганщині з робочим візитом перебував Діючий голова ОБСЄ, Міністр закордонних і європейських справ Словацької Республіки Мірослав Лайчак.

Разом із заступником Міністра закордонних справ України Єгором Божком та головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сергієм Гайдаєм словацька делегація відвідала Станицю Луганську.

Високопосадовці ознайомились з функціонуванням відбудованого мосту через річку Сіверський Донець та відзначили позитивні інфраструктурні зміни на КПВВ, яких досягнуто протягом останнього часу. Перетинати лінію розмежування українцям зараз значно комфортніше.

До медичного пункту, що діє на КПВВ, Мірослав Лайчак передав сертифікати на три автомобілі швидкої медичної допомоги в рамках гуманітарної допомоги Словаччини Україні.

«Відновлений міст є не тільки символом єдності – завдяки швидкому та якісному ремонту люди можуть перетинати лінію розмежування в нормальних умовах. Дякую Президенту України Володимиру Зеленському та Уряду країни за ці рішення», – заявив Діючий голова ОБСЄ, Міністр закордонних і європейських справ Словацької Республіки.

Він зазначив, що відновлення інфраструктури КПВВ та вдале розведення сил та засобів є гарними передумовами до подальших кроків для досягнення миру.

«Ми зробили усе залежне, щоб максимально спростити важкі умови перетину в Станиці Луганській. Це дуже важливо, адже Президент розраховує на прогрес за результатами зустрічі у Нормандському форматі», – зауважив Єгор Божок.

«Голова ОБСЄ мав змогу пересвідчитись, що ми виконуємо всі домовленості. Це дуже важливо напередодні зустрічі лідерів держав у Нормандському форматі. Також завдяки нашим міжнародним партнерам із ПРООН ми маємо до кінця року отримати мобільні центри надання адміністративних послуг, один з яких працюватиме на КПВВ у Станиці Луганській. Це в значній мірі спростить людям, які вимушені мешкати на тимчасово окупованій території, процес отримання багатьох документів», – наголосив Сергій Гайдай.

Крім того, він спростував інформацію щодо нібито ймовірного  припинення руху автобусів від мосту до КПВВ – насправді лише закінчується строк дії старих договорів і вже укладаються нові.

Поточну безпекову ситуацію поблизу лінії розмежування члени делегації обговорили з військовими.