Прес-центр4 вересня 2018, 15:09

Для держави важливо підтримувати українську дитячу книгу, – Юрій Рибачук

Сьогодні, 4 вересня, у Сєвєродонецькому коледжі культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва відбулась прес-конференція за участю заступника Міністра культури України Юрія Рибачука та директора Національної бібліотеки України для дітей Алли Гордієнко. За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза участь у спілкуванні з журналістами взяла його заступник Ольга Лішик.

Захід був присвячений проведенню у Сєвєродонецьку Всеукраїнського ярмарку видавців в Луганській області.

На початку прес-конференції Ольга Лішик подарувала гостям примірники патріотичного коміксу «Пригоди Микитки» та другу частину збірки віршів Івана Низового, яку надруковано у співпраці з братньою Львівщиною.

Ознайомившись з виданнями Алла Гордієнко відзначила, що державні програми повинні підтримувати локальних авторів та типографічні комплекси, які їх видають. За її словами, бібліотеки маленьких сіл та великих міст повинні бути наповнені виданнями з Луганщини, щоби читач мав достеменну картину життя поблизу зони бойових дій.

У своїй промові заступник Міністра культури Юрій Рибачук відзначив важливість проведення книжкових ярмарок. На його думку, цей формат дає можливість читачу знайомитись з повним циклом видавництва: від автора та видавця до бібліотекаря. Заступник міністра відзначив значний сплеск популярності дитячої літератури серед українського читача, проте акцентував увагу на недостатній кількості науково-популярної та пізнавальної книги власного виробництва.

«Для держави дуже важливо підтримувати українську дитячу книгу. Щиро переконаний, що ціннісні орієнтири та жага до пізнання юного українського громадянина залежить від книжок прочитаних у дитинстві», – Юрій Рибачук.

Алла Гордієнко відзначила роботу обласної влади у підтримці та розбудові системи бібліотек Луганщини: «Подорожуючи областю я була приємно здивована станом районних бібліотек, адже не кожне місто може похвалитися такими книгозбірнями. Очільник Луганщини Юрій Гарбуз дбає про культурну сферу життя регіону та піклується станом публічних читалень».

Заступник голови ОДА Ольга Лішик відзначила, що в умовах активної децентралізаційної політики в Луганській області, бібліотеки повинні стати фундаментом для створення центрів дозвілля громад. Також вона відзначила, що на Луганщині є великий попит на книжки українських видавництв, насамперед дитячі.