Прес-центр18 листопада 2019, 11:11

Для громадськості в облдержадміністрації завжди «день відкритих дверей», – Сергій Гайдай

«Мій стиль роботи – прямий контакт з людьми. Тому в нас для громадськості не раз на рік «день відкритих дверей», а кожен день двері відкриті», – звернувся голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай до учасників Обласної конференції громадських рад.

Під час конференції були визначені перспективні вектори розвитку та спільної діяльності громадськості та місцевих органів влади.

Зокрема, розглядалися новели роботи громадських рад, закріплені постановою Кабінету Міністрів України  № 996 у редакції від 24.04.2019.

Як зазначив Сергій Гайдай, громадська рада – це спільний проєкт влади і громадськості, і успішне його виконання потребує концентрації уваги на багатьох сферах життя області від всіх рівнів влади та громадянського суспільства.

Представники райдержадміністрацій та громадських рад при них поінформували  про заходи щодо розвитку громадянського суспільства та проблемні аспекти функціонування громадських рад на місцях.

Дискусійний інтерес викликало питання запровадження бюджету громадської участі. Інформація представників Сєвєродонецької міської ради Марини Багрінцевої та Віри Попсуй приємно вразила присутніх: за міською цільовою програмою «Громадський бюджет» обсяг фінансування програми у 2018 році становив 5,0 млн гривень, на 2019 рік - 6,0 млн гривень. У минулому році на голосування було виставлено 23 великих проєкти та 35 малих. Переможцями стали 5 великих і 14 малих проєктів.

Голова громадської ради при облдержадміністрації, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області Сергій Тихоновський та експерт з питань децентралізації Ігор Агібалов розповіли про впровадження децентралізації у регіоні та роль громадськості у цьому процесі, а також порушили питання щодо концепції проєкту змін до Конституції України в частині децентралізації.

З метою надання можливості громадянам вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади, а також забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності зазначених органів відбулася презентація веб-сервісу «Електронні консультації» на сайті облдержадміністрації.

Нагадаємо, що Обласна конференція громадських рад Луганщини відбулася 15 листопада в рамках реалізації Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області.