Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
З 1 січня 2018 року Україна мала відмовитись від молока другого сорту, до якого відноситься близько 75 % усього виробленого в країні молока. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації.
Зважаючи на соціальну значущість цього питання, згідно з пропозицією Мінагрополітики, запровадження в дію ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» було перенесено на 1 липня 2018 року.
Згідно з діючим сьогодні стандартом в Україні розрізняють чотири сорти молока. Основна відмінність між сортами полягає у показнику загальної бактеріальної забрудненості, кількості соматичних клітин та кислотності молока. Тому на полках магазину повинні залишитися тільки три сорти: екстра, вищий і перший.
Висока якість молока досягається при його отриманні безконтактним способом з моментальним охолодженням. Чим більше сировина контактує із зовнішнім середовищем, тим вона нижчої якості. За цими критеріями майже все молоко, яке виробляється в одноосібних селянських господарствах та дрібних фермерських господарствах, відноситься до другого сорту.
Після вступу в дію нового ДСТУ для повної відмови від молока другого сорту передбачено 5-річний перехідний період. Протягом цього часу молоко другого сорту використовуватимуть при виробництві таких продуктів як масло, сир кисломолочний, сухе молоко, згущені консерви, що допускається чинними стандартами на ці види продукції. Переробні підприємства, які активно освоюють нові ринки, зацікавлені у підвищенні безпечності власної продукції, і самі будуть зменшувати обсяг прийому молока другого сорту від населення.
За інформацією Департаменту, перш як відмовлятися від прийому молока другого сорту на селі слід створити належну інфраструктуру, необхідну для отримання молока першого чи вищого ґатунків. Для цього у сільських населених пунктах необхідно облаштувати спеціальні доїльні пункти, обладнані молокопроводом, холодильною і фільтрувальною технікою. Щоб селяни могли привести корову на доїння, де вим’я миється й дезінфікується, підключається доїльний апарат. Молоко по спеціальним трубам потрапляє до охолоджувального апарату, який охолоджу є його до температури близько 4-6°С. Кількість молока, видоєного від кожної корови, фіксується. Таким чином, власник корови позбавляє себе необхідності мити посуд, проціджувати молоко, чекати молоковоза. А за молоко вищої якості отримує більшу ціну. Строк зберігання молока з моменту доїння з урахуванням часу на транспортування: за температури не вище ніж 4°С – 24 год., не вище ніж 6°С – 18 год.
Завдання держави сьогодні закликати індивідуальні домогосподарства і невеликих фермерів об’єднуватися в кооперативи і вирішувати проблеми самостійно. Зокрема, організовувати самим весь ланцюжок від виробництва і до збуту на ринки або в роздрібні мережі. Об’єднавшись в кооперативи, індивідуальні домогосподарства отримують доступ для участі в програмах фінансування від іноземних фондів та участі в бюджетних програмах. До слова, кооперативний рух поширений в Європі і дає дрібним фермерам можливість загального користування технікою, обладнанням, налагодженою системою збуту, більш вигідними умовами кредитування.