Прес-центр19 cічня 2022, 11:01

Для розбудови Луганщини планується залучити близько двох мільярдів гривень у рамках Програми з відновлення України

Про це на апаратній нараді розповіла виконуюча обов’язки директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Вона нагадала, що Міністерством розвитку громад та територій України 28 грудня 2021 року оголошено про початок відбору проєктів у рамках Програми з відновлення України, яка реалізується відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Загальна сума програми складає 340 млн євро.

Програма поширюється на 9 областей – підконтрольні Уряду України території Донецької та Луганської, суміжні з ними Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську, Херсонську області, а також Київську (крім міста Київ), Одеську та Полтавську області, в яких найбільш зосереджена значна кількість внутрішньо переміщених осіб.

Спікер зазначила, що проєкти подаються органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад територіальних громад.

Відбір проєктів триватиме до 4 лютого включно.

Субвенція надається на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів закладів охорони здоров’я, освіти, культури, спорту, центрів безпеки, житла для внутрішньо переміщених осіб, транспортної інфраструктури (мостів, доріг місцевого та регіонального значення) та на забезпечення водовідведення та водопостачання, теплопостачання.

У відборі беруть участь проєкти, які відповідають головним умовам:

1) наявність затвердженої проєктної документації проєктів будівництва;

2) забезпечення дотримання комплексного підходу під час проєктування;

3) комунальна форма власності об’єкта (об’єкти, які фінансуються за рахунок субвенції мають залишатися у комунальній власності (спільній власності) не менше 20 років з дати завершення впровадження проєкту);

4) співфінансування за рахунок місцевих бюджетів комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо (відшкодування податку на додану вартість для Донецької та Луганської областей здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету).

5) загальна кошторисна вартість проєктів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) становить понад 15 млн грн, але не більше 5 млн євро;

6) для Донецької та Луганської областей в зоні до 25 кілометрів від лінії розмежування допускається фінансування проєктів вартістю до 1 млн євро (у гривневому еквіваленті згідно з офіційним курсом Національного банку на дату подання пропозицій щодо участі у відборі без урахування податку на додану вартість) тощо.

Більш предметна інформація щодо участі у Програмі відновлення України направлена всім громадам, а також розміщена на сайті Мінрегіону, облдержадміністрації.

На теперішній час, за оперативною інформацією, від Луганщини планується подати 40 проєктів на загальну суму два млрд грн.