Прес-центр9 квітня 2019, 15:04

Для участі у ЗНО на Луганщині зареєстровано 5750 учасників, - брифінг

Про проведення у 2019 році зовнішнього незалежного оцінювання на брифінгу для ЗМІ розповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він зазначив, що заклади освіти Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного вже взяли активну участь у проведені апробації тестових матеріалів, до якої було залучено 1710 учнів одинадцятих класів.

Пробне ЗНО відбулося 16 березня з української мови та 23 березня з математики, фізики, історії України, хімії, географії, біології, іноземних мов на 12 пунктах тестування.

Реєстрація для участі у ЗНО (основна сесія) відбувалася з 5 лютого по 18 березня 2019 року. У разі необхідності учасникам була надана можливість до 25 березня внести зміни до реєстраційних даних. Для окремих категорій осіб передбачено додатковий період реєстрації – з 3 до 21 травня 2019 року.

За даними Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти, для участі у ЗНО зареєстровано 5750 учасників.

Серед них випускники закладів загальної середньої освіти – 3171 особа, випускники закладів професійної (професійно-технічної) освіти – 1183 особи, випускники закладів вищої освіти – 1012 осіб, випускники минулих років – 574 особи.

Юрій Стецюк підкреслив, що для проходження ЗНО зареєструвалися 304 випускники закладів загальної середньої освіти, які проживають на тимчасово окупованих територіях та здобувають освіту дистанційно і на екстернаті. З них 267 осіб зареєструвалися на основну, 37 – на додаткову сесію ЗНО.

Крім того, сьогодні на апаратній нараді виконуючий обов′язки голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь дав доручення щодо забезпечення належних умов для складання ЗНО дітей, які перетинатимуть лінію розмежування, та супроводжуючих їх осіб. Зокрема, стосовно організації проживання під час ЗНО.

Основну сесію ЗНО буде проведено з 21 травня до 13 червня.

Для проведення ЗНО-2019 створено 27 пунктів тестування у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Новоайдарі, Попасній, Старобільську, Сватовому, Біловодську, селищі Широкий Станично-Луганського району.

Серед нововведень у проведенні ЗНО в 2019 році Юрій Стецюк відзначив:

-        запровадження другої  державної підсумкової атестації з математики або історії України у формі ЗНО для учнів (студентів) закладів професійної та вищої освіти;

-        апробацію технології проведення ЗНО з чотирьох предметів для осіб з порушеннями зору, які використовують у процесі навчання шрифт Брайля (надання зошитів, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, та використання комп’ютерної техніки та спеціальних програмних засобів для сліпих і слабозорих людей).

Цьогоріч додаткову сесію ЗНО буде проведено до 12 липня лише на одному пункті ЗНО у Сєвєродонецьку.

Для забезпечення функціонування пунктів здійснюється підбір 198 педагогічних працівників, які мають достатній педагогічний досвід та зможуть забезпечити якісну перевірку відкритої форми завдань ЗНО.

«Для успішного проведення ЗНО нами вживається низка заходів щодо забезпечення комфортних та безпечних умов на пунктах тестування для кожного учасника», - наголосив спікер.