Прес-центр3 червня 2019, 13:06

Для вступників з тимчасово окупованих територій відкрилися центри «Донбас-Україна» – там можна вступити без ЗНО, паспорта та атестата

Сьогодні по всій Україні почали роботу освітні центри «Донбас-Україна» – вступна кампанія триватиме до 27 вересня. Через центри жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та профтехи за спрощеною процедурою – без ЗНО, українського паспорта та атестата.

Важливо, що, вступивши через освітній центр, жителі Донбасу зможуть отримати диплом, який визнаватимуть в Україні та світі.

Центри «Донбас-Україна» діють на базі понад 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Слов’янськ, Торецьк.

Для спрощеного вступу потрібно:

- звернутися до освітнього центру;
- подати заяву та заповнити освітню декларацію;
- скласти три вступні іспити – українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс);
- отримати у школі, закріпленій за ОЦ, тимчасову довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити на документ про освіту державного зразка.

Через освітні центри можна вступити без результатів ЗНО, українського паспорта та атестата. Однак якщо вступник має український атестат чи складав ЗНО, але з певних причин хоче скористатися спрощеною процедурою вступу, то він може це зробити.

Центри працюватимуть до кінця вересня, але щоб гарантовано претендувати на бюджетні місця, вступникам потрібно подати документи до визначеної дати.

Зокрема, вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування) для вступників із Донбасу:

- прийом документів – до 18-ї год. 22 липня;
- вступні іспити – до 25 липня;
- зарахування – до 12-ї год. 1 серпня.

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 11 класів для вступників з Донбасу:

- прийом документів – до 18-ї год. 29 липня;
- вступні іспити –  до 28 липня;
- зарахування – до 12-ї год. 6 серпня.

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 9 класів для вступників з Донбасу:

- прийом документів – до 18-ї год. 13 липня;
- вступні іспити –  до 21 липня;
- зарахування – до 18-ї год. 29 липня.

Однак навіть якщо вступники з непідконтрольних територій не встигнуть подати документи до цього часу, то вони можуть до 26 вересня вступити на контракт й одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. У попередні роки більшість вступників з Криму та Донбасу скористалися цією процедурою та отримали місця держзамовлення.

Для отримання інформації про роботу освітніх центрів та процедуру зарахування на бюджет кожен вступник може звернутися на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика».

Номери «гарячих ліній» Фонду «Відкрита політика»:

0 800 504 425 (безкоштовно), +38 068-951-25-13, +38 050-550-54-11 – Viber, Telegram, WhatsApp

Skype: Dostupna Osvita UA

Номер «гарячої лінії» МОН (працюватиме з 23.06.2019 до 09.08.2019 р.): (044) 287-89-29

За матеріалами Міністерства освіти і науки України