Прес-центр20 березня 2023, 07:03

До 12 років позбавлення волі засуджено двох бойовиків так званої «лнр» - їх взяли в полон у грудні

Прокурори в суді довели, що ці чоловіки брали активну участь у бойових діях проти військовослужбовців Збройних Сил України.

Уродженець м. Кадіївка Луганської області у 2014 році добровільно вступив до лав незаконних збройних формувань окупаційної адміністрації рф – так званої «4-ї окремої мотострілкової бригади 2-го АК» на посаду «механіка-водія бойової машини піхоти».

До 2017 року брав безпосередню участь у бойових діях на східному фронті проти ЗСУ.

У 2022 році чоловіка мобілізували на території так званої «лнр», після чого він почав воювати проти української армії в районі м. Попасна та м. Лисичанськ.

Другий засуджений ‒ луганчанин, влітку 2016 року добровільно вступив до лав так званої «7-ї ОМСБР 2-го АК народної міліції лнр» на посаду «стрілка 3-го взводу 1-ї роти 1-ї МСБ».

Фігурант брав безпосередню участь у бойових діях на східному фронті проти ЗСУ з липня 2016 року по 2019 рік.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року він продовжив воювати проти України.

У грудні 2022 року в Донецькій області військовослужбовці ЗСУ взяли обох бойовиків у полон.

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Луганської обласної прокуратури суд визнав винними цих двох громадян України у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та участі у діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260 КК України).

А одного з них також у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за оперативного супроводу військової контррозвідки СБУ.