Прес-центр8 квітня 2021, 14:04

До Держархіву Луганщини передані три метричні та історичні книги XІX сторіччя

Державному архіву Луганської області на постійне зберігання представники Сєвєродонецької єпархії Української православної церкви передали три метричні та історичні книги, заведені в середині XІX сторіччя.

Як зазначила заступниця голови обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, в Державному архіві Луганської області на зберіганні знаходилось 2940 метричних книг за 1787-1927 роки. Однак після 2014 року вони залишилися в Луганську.

«Сьогодні нам передали ще три таких книги. Дуже вдячна єпархії, що ви зберегли ці історичні експонати та передали на державне зберігання, щоб поповнити Національний архівний фонд. Упевнена, краєзнавці, дослідники та інші громадяни ними обов’язково користуватимуться», – наголосила Катерина Безгинська.

Серед них – метрична книга церкви Іоанна Предтечі за 1871-1873 роки, метрична книга Катеринославської Духовної Консисторії Іоанно-Предтечевської церкви села Вище Бахмутського повіту за 1883-1885 роки та відомості про сповіді 1851 року. До речі, одна з них знаходилася у приватній колекції.

За словами представників церкви, раніше, наприклад, при хрещенні дитини до таких книг священиком заносився максимально можливий обсяг інформації про родину.

Важливо, що ці екземпляри після реставрації та оцифровки стануть доступними на офіційному вебсайті Державного архіву Луганської області, а цифрові копії будуть передані до Сєвєродонецької єпархії.