Прес-центр6 лютого 2018, 13:02

До переліку «Доступних ліків» додано 41 новий препарат

Загалом у новому реєстрі препаратів, що беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки», налічується 239 торгових назв, з них 47 – безоплатних.

Міністерство охорони здоров’я затвердило новий реєстр препаратів програми, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою – Наказ МОЗ України від 05.02.2018 № 177: https://goo.gl/Tkrg3E.

До оновленого реєстру ліків увійшло 239 препаратів 48 виробників, з яких 18 виробників українських і 30 – іноземних. Нагадаємо, раніше у програмі брали участь 198 препаратів 43 виробників.

Оновлений реєстр також був доповнений ще двома діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу – Лозартан (11 препаратів) та Глібенкламід (три препарати). Загалом у програмі 23 діючі речовини.

У порівнянні з попереднім переліком, у новому реєстрі стало на 24 позиції більше для пацієнтів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, на 14 – для діабету ІІ типу, на три – для лікування бронхіальної астми.

Завдяки новому механізму ціноутворення (додаткові п’ять днів для фармкомпаній для зниження своїх цінових пропозицій), список безоплатних препаратів вдалося розширити додатково на 13 найменувань. В новому переліку вже міститься 47 препаратів, що на 100 % відшкодовуватимуться за державний кошт.

Реєстр препаратів програми «Доступні ліки», зокрема, включає інформацію про торгівельні назви препаратів, діючі речовини, форму випуску, дозування, виробника, роздрібну ціну за упаковку та суму доплати.

Процедура отримання «доступних ліків» не змінилася. Як і раніше, для того, щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно звернутись за рецептом до лікаря первинної ланки – сімейного лікаря чи терапевта, що працює в поліклініці, амбулаторії або має власну практику. Тільки він має право виписати рецепт на ліки, які беруть участь в програмі.

В рецепті лікар вказує не торгову назву препарату, а діючу речовину. З рецептом потрібно прийти до аптеки з позначкою «Доступні ліки» і обрати препарат, який містить вказану в рецепті діючу речовину, та отримати його безкоштовно або з незначною доплатою. Кількість аптек, де можна отримати доступні ліки, постійно збільшується і на сьогодні до участі в програмі долучились понад 6760 аптек – це кожна третя аптека в країні.

Нагадаємо, Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти 1 квітня 2017 року і за цей час держава відшкодувала вартість ліків від хронічних захворювань за майже 14 мільйонами рецептів на загальну суму понад 600 млн гривень. У 2018 році уряд збільшив фінансування програми на 40 % - до 1 млрд гривень, кошти на реалізацію програми було перераховано Урядом в регіони на початку січня.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України