Прес-центр12 лютого 2018, 15:02

До розвитку громадянського суспільства на Луганщині залучені міжнародні партнери, громадські активісти та органи влади

У рамках Програми «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» в головному офісі ПРООН у Краматорську відбулося засідання «круглого столу» на тему «Сталий розвиток місцевого самоврядування через налагодження діалогу професійної влади з відповідальним громадянським суспільством».

Присутні, серед яких були і посадовці Луганської та Донецької облдержадміністрацій, розглянули найкращі місцеві практики участі громадянського суспільства в управлінні, потенціал громадських рад та органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації та можливості створення системи енергоефективності з використанням можливостей людського потенціалу та підвищення рівня професійних кадрів, підбили підсумки співпраці в рамках ПРООН за рік минулий.

Як було відзначено на засіданні, протягом останніх років на Луганщині триває відновлення продуктивної та змістовної роботи з розбудови спроможного громадянського суспільства.

До цього залучені місцеві органи виконавчої влади всіх рівнів та місцевого самоврядування, міжнародні партнери та найактивніші громадські активісти.

Заступник директора Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА – начальник управління комунікацій з громадськістю Андрій Зайцев наголосив, що облдержадміністрація ініціювала низку проектів з культурного та громадського обміну у рамках ініціатив, запропонованих головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом, зокрема, «Змінимо країну разом».

На запитання, як обласна влада продовжуватиме проекти з обміну досвідом після завершення фінансування з боку міжнародних донорів, Андрій Зайцев сказав, що наразі вони реалізуються також із залученням коштів обласного бюджету.

Також Департаментом масових комунікацій минулоріч розроблено проект Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки, яка включає сім напрямів.

Загальна сума фінансування в рамках програми складає майже три мільйони  гривень. До неї вже внесені чергові зміни, що призвело до збільшення фонду підтримки громадських ініціатив в області на 2018 рік зі 150 до 800 тис. гривень.

Із залученням експертних і фінансових ресурсів Програми розвитку ООН на сьогодні вже вдалося реалізувати низку тематичних семінарів і тренінгів, спрямованих на підвищення потенціалу громадських ради при органах місцевої влади, в західних областях України, Польщі та Естонії.

У подальшому в Луганській області планується збільшення інституційної та організаційної спроможності організацій громадянського суспільства, зокрема, професійно орієнтованих асоціацій, та розширення участі міжнародних організацій у розвитку громадянського суспільства.

На зустрічі також розглянуті можливості застосування громадськими радами системного підходу в якості впровадження стандартів громадської участі, основні здобутки на шляху розбудови громадянського суспільства, стан реалізації положень Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.

Крім того, присутні висловили свої пропозиції міжнародним партнерам на поточний рік.