Прес-центр27 жовтня 2016, 15:10

До уваги споживачів електроенергії!!!

На виконання п.17 окремого доручення Міністра енергетики та вугільної промисловості України від 10.08.2016 р №96/1-32-196 по організації виконання Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2016-2017 років та його проходження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.07.2016 № 566-р та враховуючи непросту ситуацію з поставками палива на теплові електростанції, ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» переконливо просить економити електричну енергію шляхом зниження її споживання в години найбільшого навантаження енергосистеми: з 8:00 до 22:00.

Нагадаємо, що одночасне використання потужних електроприладів, у тому числі обігрівачів, може спричинити пошкодження електричного обладнання та стати причиною пожежі.

Поради, які допоможуть Вам зберегти електроенергію:

Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Витрати на купівлю енергозберігаючих ламп окупаються менш ніж за рік. Використання новітніх освітлювальних приладів (компактні люмінісцентні лампи) дають змогу заощаджувати від 60 % до 80 % електроенергії. Сучасна енергозберігаюча лампа працює 10 тисяч годин, у той час як лампа розжарювання – в середньому 1,5 тисячі годин. Єдиний її недолік – вища вартість. Водночас компактна люмінесцентна лампа напругою 11 Вт замінює лампу розжарювання в 60 Вт. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви споживатимете в чотири-п’ять разів менше електроенергії.

Додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.

Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 кВт*год. Постарайтеся наливати в чайник необхідну кількість води – цим ви зекономите електроенергію та час для нагріву води. Також важливо вчасно чистити електрочайник від накипу, оскільки вода в чайнику з накипом нагрівається повільніше.

Якщо у вас електроплита, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, оскільки при використанні посуду більшого діаметра втрачається 5 % - 10 % електроенергії. При приготуванні їжі бажано закривати посуд кришкою, а при закипанні – перейти на низькотемпературний режим готування. Раціонально використовуйте тепло конфорок, привчіть себе до того, що електроплита може готувати і тоді, коли вже вимкнена.

    Не допускайте нагрівання холодильника прямими сонячними променями і не залишайте його біля плити або батареї опалення. Також для економії електроенергії необхідно своєчасно розморожувати холодильник і ніколи не ставити в нього гарячі страви.

Завантажуйте пральну машину згідно з інструкцією. Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачаються 10 %–15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання втрачається до 30 % електроенергії.

Під час прасування намагайтеся починати і закінчувати процес прасуванням речей, що потребують низького температурного режиму. Тоді останні хустки і косинки можна гладити вже вимкненою праскою.

Не забувайте міняти або чистити фільтри пилососа, адже інакше вони будуть ускладнювати його роботу, зменшувати тягу повітря і, як наслідок, збільшувати його енергоспоживання.

Включайте кондиціонер лише тоді, коли закриті всі вікна і двері, інакше кондиціонер буде охолоджувати вулицю або інші приміщення.

Завжди вимикайте світло, виходячи надовго з приміщення. При виході з будинку вимкніть з розеток усі побутові прилади, крім холодильника.

Не залишайте електроприлади в режимі «standby» (режим очікування) – вимикайте їх з розетки. По-перше, це безпечніше, по-друге, вимкнення приладів з мережі, наприклад, телевізора, відеомагнітофона, музичного центру, зарядного пристрою мобільного телефону, – дозволить зменшити використання електроенергії в середньому до 300 кВт/год в рік. Зарядний пристрій, увімкнений в розетку, нагрівається, навіть якщо там немає телефону, оскільки він все одно споживає електроенергію. Навіть якщо у вас телевізор або ПК новітньої моделі, то в місяць в режимі очікування вони споживають, відповідно, 0,2 кВт і 3,6 кВт на місяць, а застарілі моделі - у кілька разів більше. Налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50 % електроенергії. Усі комп'ютери, що випускаються на сьогодні, підтримують такий режим.

Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії в кінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30 %-40 % менше.

Використовуйте зонні тарифи на електроенергію. Пунктом 1.8 постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 10.03.1999 № 309 «Про тарифи на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам» встановлені розміри диференційованих тарифів та передбачено, що споживач може обрати розрахунки за спожиту електроенергію або за двозонними, або за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу. Перевага розрахунків за тарифами, диференційованими за періодами часу, полягає в тому, що у години мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 7:00) встановлюються понижуючі коефіцієнти для тарифів, завдяки чому вартість спожитої у нічний період електроенергії значно зменшується.