Прес-центр19 травня 2021, 12:05

Доручення Президента України щодо будівництва легкоатлетичного манежу буде виконано цьогоріч

На апаратній нараді начальник управління молоді та спорту ОДА Антон Волохов розповів про хід модернізації спортивної інфраструктури  КУ «Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп».

Він розповів про успіхи спортсменів нашого регіону: 85 наших земляків були учасниками Олімпійських ігор, завоювали 49 олімпійських нагород, 16 з яких – золоті.

«Наші спортсмени, перемагаючи на світових змаганнях, роблять для іміджу України не менше ніж дипломати. Тому фізкультурний центр «Олімп» має стати візитною карткою Луганщини», – прокоментував Сергій Гайдай.

Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» – єдиний заклад, на території області, який включає комплекс спортивних споруд, що задовольняє мінімальні потреби спортсменів з олімпійських, неолімпійських та паралімпійських видів спорту.

Нажаль, спортивна інфраструктура бази вже застаріла, тому постало питання щодо його модернізації.

Роботу з розбудови центру було розпочато з басейну. У 2017 році об’єкт було введено в експлуатацію. Роботи проводилися за рахунок коштів обласного бюджету на суму 14,5 млн грн.

Пріоритетними видами спорту в області важка і легка атлетика та спортивна гімнастика.

Тож будівництво спеціалізованого залу для важкої атлетики а його облаштування сучасним обладнанням відбувалося за кошти обласного бюджету, власних надходжень та складає 1,4 млн грн.

Наступним етапом розбудови Центру стала реконструкція легкоатлетичного ядра стадіону. Роботи виконувалися з залученням коштів ДФРР та обласного бюджету. Вартість робіт склала 11 млн грн. На теперішній час легкоатлетичне ядро має покриття, яке відповідає світовим стандартам, вимогам Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій та рівню збірних команд України.

Також було облаштовано сектори для метання дисків та штовхання ядра. У 2020 році завершено реконструкцію підтрибунних приміщень стадіону, які мають зону для відновлення та реабілітації спортсменів під час навчально-тренувального процесу. Вартість робіт склала 13 млн грн, роботи виконувалися за рахунок коштів ДФРР та обласного бюджету.

Одною з основних проблем, на яку звернув увагу Президент України Володимир Зеленський під час відвідування комплексу, стала відсутність спеціалізованого залу зі спортивної гімнастики, який би відповідав вимогам спортсменів рівня збірної України.

Як зазначив Антон Волохов, спортсмени області вимушені були виїжджати для тренувань до Кропивницького, де орендувалися спеціалізовані зали. Наразі сім атлетів Луганщини з цього виду спорту входять до складу збірної України.

Тому, на території спортивної бази «Олімп» в 2020 році, в рамках Національного проєкту «Велике будівництво», зведено будівлю залу спортивної гімнастики. Вартість проєкту склала 25,3 млн грн. Роботи виконувалися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

Додатковою перевагою є те, що залу можна буде використовувати для суміжних видів спорту, які також є в пріоритеті для нашої області: художньої гімнастики, спортивної акробатики, стрибків у воду.

Також в цьому році розпочато реконструкцію тренажерної зали. Реалізація проєкту відбудеться із залученням коштів ДФРР. Вартість проєкту складає біля 22,0 млн грн. Велика увага в Центрі «Олімп» приділяється покращенню енергоефективності. Було облаштовано модульні котельні (з використанням газу та твердого палива). Встановлено чотири геліосистеми.  Зазначені заходи дозволяють заощаджувати на опалені до 300 тис. грн щорічно.

Наразі тривають активні роботи щодо розбудови центру «Олімп». Вже розроблено проєктну документацію на легкоатлетичний манеж, будівництво якого планується розпочати у поточному році.