Прес-центр10 червня 2022, 12:06

Доступ до інтернету і зв’язку на окупованій території: поради

Збройні формування російської федерації та її окупаційні адміністрації активно від’єднують українців на тимчасово окупованих територіях від зв’язку та інтернету, щоб вони не могли дізнатися правду про ситуацію в Україні, зокрема, про злочини, які вчиняє рф. Що робити в такому випадку?

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України оприлюднила прості інструкції для жителів окупованих територій, де відрізаний доступ до українського інтернету та мобільного зв’язку.

Якщо у вас не ловить мережа вашого оператора – спробуйте підключитись до інших українських мобільних операторів за допомогою національного роумінгу.

Намагайтеся не купувати російських SIM-карт. Якщо все ж довелося – спробуйте отримати картку без паспорта – не передавайте окупантам своїх персональних даних.

Якщо ваш домашній інтернет під’єднаний до української мережі, намагайтесь спілкуватись з усіма через месенджери, увійшовши до Wi-Fi-мережі і обмеживши спілкування у мобільній мережі російських операторів.

Якщо ваш інтернет-провайдер під’єднаний до російської мережі, завжди використовуйте VPN-сервіс на телефоні та компʼютері.

Не зберігайте в телефоні інформації, яка може вам зашкодити.

Використовуйте месенджери з відкритим кодом.

Дивіться українське телебачення на відкритому супутнику, слухайте радіо і переглядайте ТБ у застосунку Дія, шукайте українське радіо на середніх радіохвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц).

Завантажити ще більше простих інструкцій для тих, хто перебуває в окупації, можна у корисному пораднику від Держспецзв’язку за посиланням: https://cip.gov.ua/ua/news/r.