Прес-центр28 грудня 2017, 13:12

Доступні ліки: у 2018 році безоплатних ліків стане більше

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до програми, які дозволяють збільшити кількість безоплатних препаратів щонайменше на 10 торгових назв та додають дві діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2-го типу.

Для виробників у наступному році запрацює новий механізм ціноутворення для препаратів: після встановлення граничних цін на лікарські засоби фармкомпанії матимуть додатково п’ять днів, щоб знизити свої цінові пропозиції і таким чином поповнити ланку препаратів, що відшкодовуватимуться на 100 % за державний кошт.

Завдяки цій зміні щонайменше 10 нових торгових назв препаратів розширять перелік безкоштовних лікарських засобів. Це дозволить збільшити асортимент медикаментів для пацієнтів, яким навіть незначна доплата є обтяжливою для сімейного бюджету. Також це має суттєво знизити дефектуру лікарських засобів у аптеках.

Очікується, що споживання безоплатних лікарських засобів в упаковках зросте на 30 %. І це все відбудеться без впливу на бюджет програми.

Ухвалена постанова передбачає полегшити також бюрократичні та технічні аспекти програми. У 2018 році буде введено електронну звітність для аптек і закладів охорони здоров’я та надано можливість реалізовувати залишки лікарських засобів за цінами попереднього періоду протягом 30 днів.

Окрім цього, постанова передбачає запровадження електронного рецепту. Пілотний проект має розпочатися весною у 4-5 областях та місті Бахмут.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України