Прес-центр27 лютого 2019, 15:02

Досвід Біловодської громади у сфері культури в умовах децентралізації, – колегія

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик взяла участь у підсумковому засіданні колегії управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Провела захід начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук. Вона підбила підсумки роботи сфери культури області за 2018 рік та пріорітетні напрями на 2019 рік.

На порядку денному розглядалась низка питань. Зокрема, про початок Реалізації Регіональної програми розвитку клубних заходів у сільській місцевості на 2010-2021 роки, про впровадження та реалізацію інноваційного та профорієнтаційного проекту "Професійний рубіж" із залученням мережі бібліотек області, про досвід організації роботи сфери культури об’єднаних територіальних громад в умовах децентралізації тощо.

Як приклад було представлено роботу сфери культури у Біловодській селищній об’єднаній територіальній громаді.

Так, у минулому році на покращення матеріально-технічної бази закладів культури Біловодської громади використано 4,6 млн гривень з бюджету ОТГ, що на 600 % більше, ніж у 2017 році.  

За рік існування громади, сільські клубні заклади вперше одержали перемогу в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку, залучивши кошти 1069500 гривень (обласний бюджет – 534,751 тис. гривень, місцевий бюджет – 467,481 тис. гривень та спонсорські кошти – 66,873 тис. гривень).

Районний краєзнавчий музей став одним з двох переможців конкурсу «Музей відкрито на ремонт» у Луганській області, отримавши грант у розмірі 100,0 тис. гривень на реалізацію проекту «Біловодськ – столиця кінних заводів України».

У 2018 році проведено капітальні ремонти у районному краєзнавчому музеї на суму 1,3 млн. гривень, у Шуліківському сільському клубі – 215 тис. гривень, Бараниківському сільському Будинку культури – 200 тис. гривень, Зелеківському сільському клубі – 80,0 тис. гривень, Нижньобараниківському сільському клубі та Семикозівського сільського Будинку культури.

Також розроблено проекти капітальних ремонтів районного краєзнавчого музею на суму 6,8 млн гривень, адміністративної будівлі по вул. Шевченка – 7,6 млн гривень з метою відкриття центру культурної спадщини Біловодської громади, дитячої школи мистецтв – 6,8 млн гривень та районного Будинку культури – 8,5 млн гривень.

З вересня відділом культури розпочата робота з розробки проекту реконструкції районного парку культури та відпочинку, вартість розробки проектно-кошторисної документації складає 1,3 млн гривень.