Прес-центр29 квітня 2020, 10:04

Досвід Луганщини із впровадження резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» презентовано на всеукраїнському рівні

Засідання «круглого столу» щодо підбиття підсумків виконання Національного плану дій «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року відбулося в режимі відеоконференції.

У заході взяли участь Віце-прем'єр-міністр України Вадим Пристайко, Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, заступники міністрів з питань соціальної політики, охорони здоров'я, оборони, внутрішніх справ, закордонних справ, Урядова Уповноважена з питань ґендерної політики, низка партнерських неурядових організацій.

Під час заходу заступник голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська розповіла, що в області ще у 2016 році затверджено Регіональний план дій з виконання резолюції РБ ООН 1325 на період до 2020 року.

За її словами, в Регіональний план вже двічі вносилися зміни, виходячи із практичного досвіду його реалізації та з урахуванням пропозицій за підсумками трьох проведених моніторингів неурядових організацій.

Крім того, за підтримки структури ООН Жінки та її партнерів у 6 громадах Луганщини розроблені місцеві плани дій. З метою запобігання сексуальному насильству, пов’язаному із конфліктом, у 2018 році місто Рубіжне першим в Україні долучилося до Глобальної Ініціативи «Безпечні міста та безпечні публічні простори». Метою є створення в місті безпечного інклюзивного простору для жінок і дівчаток.

Катерина Безгинська зазначила, що у 2018 році в області сформована коаліція «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека», до складу якої увійшли представники органів державної влади, місцевого самоврядування, патрульної поліції, громадських організацій, у тому числі, із сільської місцевості та населених пунктів, розташованих на лінії розмежування. У рамках роботи коаліції реалізовано два проєкти: «Жінка – захисниця», спрямований на підвищення обізнаності жінок, які мешкають у малих громадах, щодо дій в надзвичайних ситуаціях, та «Луганський обласний ґендерний ресурсний центр», у рамках якого проведено 6 виїзних семінарів для фахівців шести ОТГ та керівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, що координують впровадження резолюції 1325 на місцях та низку інших активностей.

У рамках співпраці з ООН Жінки та коаліцією досвід Луганщини щодо виконання резолюції в минулому році презентовано на міжнародній конференції в місті Тбілісі. Також, представники Луганщини із числа фахівців обласного, місцевого рівнів, громадських активісток взяли участь у двох інформаційних візитах із обміну досвідом щодо імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 у Грузії та Литві.

Задля донесення широким верствам громадськості засад резолюції 1325 у минулому році членами коаліції сформовано та затверджено комунікаційний план. У рамках виконання плану, у грудні 2019 року проведено два конкурси за темою «Жінки та чоловіки – долаючи стереотипи»: фотоконкурс та конкурс для журналістів та блогерів.

Для надання підтримки жінкам, чоловікам та дітям, постраждалим від насильства, в області працюють спеціалізовані служби підтримки постраждалих, серед яких 9 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 5 кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги на базі гінекологічних відділень місцевих лікарень, регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству та дискримінації за ознакою статі, а невдовзі в області буде відкрито перший кризовий притулок для жінок, постраждалих від насильства.

Під час заходу представники різних відомств та областей поділилися досвідом і пріоритетами у впровадженні резолюції. У зв’язку із закінченням строку дії Національного плану у 2020 році, експертами було презентовано структуру нового плану на період до 2025 року.