Прес-центр6 лютого 2018, 11:02

Довіра населення є метою комунікації органів влади, – Юрій Гарбуз

Про організацію інформаційного забезпечення діяльності місцевих органів виконавчої влади у 2018 році на апаратній нараді голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза доповів директор Департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко.

Так, на підконтрольній українській владі території Луганщині працюють 24 телерадіоорганізації, серед яких: п’ять ефірних мовників, 11 провайдерів програмної послуги, 10 регіональних редакцій проводового мовлення, три станції FM-радіомовлення, а також два оператори цифрового кабельного телебачення.

Олександр Костенко зазначив, що попри розгорнуту Росією антиукраїнську інформаційну кампанію, на території області, контрольованій українською владою, доступні для перегляду програми всіх загальнонаціональних мовників в аналоговому та цифровому форматах.

Варто зазначити, що концерн РРТ здійснює розповсюдження програм 15 загальнонаціональних телевізійних каналів телебачення, програм регіональних, обласних державних та переважної більшості недержавних телерадіокомпаній.

Визначною подією у сфері посилення інформаційної безпеки стало введення у експлуатацію 134-метрової телевежі у серпні 2017 року на території Новоайдарського району.

Телевежу обладнано передавачами потужністю 1 кВт в цифровому форматі та 5кВт (Ua:Перший) – в аналоговому, виділені два мультиплекси, що вже сьогодні дозволяє транслювати 12 цифрових телеканалів та 4 ФМ-радіостанції.

Охоплення населення сигналом цифрового телебачення збільшилось у 4,5 рази, українських радіостанцій – більш ніж удвічі. Сигнал нової вежі сягає Луганська та інших населених пунктів тимчасово непідконтрольної українській владі території.

Поряд із розбудовую потужних об’єктів інформаційної інфраструктури в 11 з 18 населених пунктах Станично-Луганського та Попаснянського районів, розташованих поблизу лінії розмежування, встановлені комплекти для трансляції радіосигналу («супутникова тарілка», ретранслятор та гучномовець). У Новоайдарському районі комплекти будуть встановлені у поточному році.

Серед пріоритетних заходів із захисту телерадіоінформаційного простору Луганської області є видача дозволів на тимчасове мовлення телерадіоорганізаціям з українським контентом, збільшення потужності наявних та встановлення нових передавачів, поширення сигналу вітчизняних мовників на непідконтрольну українській владі територію області.

Станом на початок 2018 року дозволи на тимчасове мовлення отримали:  філія НСТУ – ФМ-радіо «Пульс» на 11 частотах; «FM- Галичина», «Радіо Клас», «Військове радіо – Армія FM» «Громадське радіо» – проект FM-радіо «Говорить Донбас».

Для організації трансляції на лінії розмежування використовується портативний передавальний комплекс потужністю 300 Вт, отриманий як гуманітарна допомога від Міністерства оборони України.

Не залишилася без уваги доповідача і діяльність друкованих ЗМІ. Так, на підконтрольній Україні території фактично залишилось 34 періодичних друкованих видання, з яких регулярно виходять з друку 17 – це обласна газета «Луганщина.ua», чотири міські та 12 районних газет. Щотижневий наклад обласної газети становить 50 тис. примірників, яка розповсюджується безкоштовно.

У першу чергу видання доставляється у населені пункти, розташовані поблизу лінії розмежування та на КПВВ «Станиця Луганська».

Олександр Костенко нагадав присутнім, що у 2019 році завершується процес реформування друкованих засобів масової інформації, тож Департаментом масових комунікацій було розроблено типову Програму підтримки місцевих видань, з орієнтовним обсягом фінансування на 2018 рік по 250 тис. гривень, та вжито заходів щодо прийняття таких програм місцевими органами влади.

Проте, програми підтримки своїх газет прийняли або вжили заходів щодо забезпечення їх сталого функціонування тільки Кремінська, Міловська, Новоайдарська та Новопсковська районні ради, Рубіжанська, Сєвєродонецька, Сватівська міські ради та Попаснянська районна військово-цивільна адміністрація.

Заслухавши виступ доповідача, Юрій Гарбуз наголосив на необхідності уважно ставитися до інформаційної політики на всіх рівнях.

«Своєчасне, правдиве інформування громадян, протидія російських пропаганді, налагодження каналів зв’язку є завданнями, які ставить перед нами час. Довіра населення є метою комунікації органів влади», – зауважив очільник області.