Прес-центр8 листопада 2016, 12:11

Дружина Президента України відкрила перший Український Форум Шовкового Шляху

Дружина Президента України, Голова Благодійного Фонду Порошенка Марина Порошенко відкрила перший Український Форум Шовкового Шляху. У заході також взяли участь заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, Перший Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, Віце-прем'єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, Надзвичайний і Повноважний Посол Китаю в Україні Ду Вей, голова Міжнародної торгової палати Шовкового шляху Люй Цзяньчжун, представники бізнесу та влади України й Китаю.

Марина Порошенко наголосила, що Україна має міцні й стабільні відносини з Китаєм, в основі яких лежить багаторічна дружба між двома народами, взаємна повага, довіра та рівність. «Україна та Китай впевнено розвивають дипломатичні, економічні та культурні зв'язки, співпрацюють у сферах науки і технологій, освіти, спорту і туризму, а також мають широкий потенціал для подальшого поглиблення різносторонньої взаємодії», - звернулась до учасників Форуму дружина Президента.

Дружина Глави держави підкреслила, що наша країна має значний внутрішній потенціал для розвитку, унікальне географічне положення та гарні відносини з Європейським Союзом – усе це дозволяє нам стати особливим партнером для Китаю у проекті «Один пояс – один шлях».

За словами пані Порошенко, новий Шовковий шлях – це не просто транспортний маршрут, це багатовимірний процес наближення Китаю до Європи та створення нових економічних і культурних зв'язків. «Взаємовигідні українсько-китайські відносини мають слугувати втіленню спільних мрій двох народів щасливо жити у міцних, незалежних та процвітаючих країнах, де створені всі умови для національного відродження», – наголосила вона.

Марина Порошенко розповіла учасникам Форуму, що в неділю, 6 листопада у рамках китайської ініціативи побудови Нового Шовкового Шляху був підписаний перший грантовий договір між Благодійним Фондом Порошенка та Міжнародною торговою палатою Шовкового Шляху, спрямований на розвиток інклюзивного освітнього середовища в Україні.

Ідею нових можливостей Шовкового Шляху у 2013 році озвучив Голова Китайської Народної Республіки пан Сі Цзіньпін.  Сьогодні Шовковий Шлях позиціонується як «оновлена модель співпраці євразійських народів, яка сприятиме розбудові економіки не лише регіону Центральної Азії, але й всієї осі Китай-Європа». У запропонованій ініціативі чільне місце відводиться створенню безперебійного функціонування транспортного коридору від Європи до Китаю і від Центральної Азії до Перської затоки, зокрема через Україну.

http://www.president.gov.ua/news/druzhina-prezidenta-ukrayini-vidkrila-p...