Прес-центр10 березня 2020, 14:03

Дуальна освіта в СНУ ім. В. Даля: теоретична підготовка в виші, оплачувана практика на підприємстві, – брифінг

Про новації і вимоги до якості вищої освіти, дуальну освіту, розвиток soft skills у студентів на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповіла ректор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, доктор технічних наук, професор Ольга Поркуян.

Вона повідомила, що одним з етапів підвищення якості вищої освіти в виші є впровадження дуальної освіти.

Зокрема, СНУ ім. В. Даля бере участь в пілотному проєкті, підтриманому Міністерством освіти і науки України, який стосується саме розвитку дуальної освіти.

Це методологія підготовки фахівців, коли освітній процес в університеті безпосередньо пов'язаний з роботою студентів на виробництві.

Наразі виш співпрацює з місцевими підприємствами. Як приклад, із ТОВ НВП «Зоря».

Цей експеримент розпочався саме з інженерних спеціальностей, пов’язаних безпосередньо з виробництвом – хіміків-технологів, інженерів-електроників, машинобудівників.

Тож, як сказала Ольга Поркуян, студенти проходять теоретичну підготовку в університеті і одночасно – практичну на виробництві.

Це не обмежується лише практикою, як було раніше. Студенти працюють на виробництві та отримають за це грошову винагороду.

Однак їх професійні обов’язки на виробництві безпосередньо пов’язані з навчальним планом. Тобто, прийшовши на виробництво, студент одразу зможе виконувати свої службові обов’язки.

Важливо, що ця співпраця вишу вже поширюється й на інші підприємства.

Також спікер повідомила, що зараз в освітніх програмах всіх спеціальностей прописуються soft skills – тобто те, що не стосується лише професійної спрямованості. Це вміння працювати в команді, вирішувати проблемні питання, адаптивність тощо.

Наприкінці заходу Ольга Поркуян нагадала, що наприкінці березня  відбудуться урочистості з нагоди 100-річчя вишу.