Прес-центр13 листопада 2020, 16:11

Думка фахівця: Тривалість та інтенсивність контакту впливає на ризик зараження, тому введення «карантину вихідного дня» – єдина можливість ефективного розриву ланцюжка контактів

Як зазначив виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв, уведені заходи значно зменшать можливість поширитися вірусу на нові соціальні групи.

«Тому що упродовж вихідних днів люди не будуть інтенсивно та тривало контактувати в закритих приміщеннях», – наголосив він.

Спікер акцентував увагу, що такий інтенсивний тривалий контакт у закритих приміщеннях відбувається найчастіше під час розважальних, культурних та спортивних закладах, закладах харчування та інших місцях. Ці місця є найбільш вірогідними та можливими точками ефективного розриву ланцюжка контактів.

«Відомо, що тривалість та інтенсивність контакту впливає на ризик зараження, а у місцях скупчення людей цей ризик вищий. Тому місця культурного та соціального дозвілля (ТРЦ, ресторани, культурні заходи), де люди проводять багато часу саме на вихідних, значно підвищують ризик інфікування», – повідомив Юрій Стогнієв.

Тож, саме у вихідні дні, коли люди проводять там більше часу, ніж у будні, вони мають більші шанси підхопити вірус в погано провітрюваному приміщенні.

Нагадаємо, що передача коронавірусу здійснюється повітряно-крапельним та аерозольним шляхом. При цьому так звані аерозолі мають властивість накопичуватися у закритих приміщеннях. Саме вони можуть стати основним збудником зараження.

В усьому світі просувається правило дотримання дистанції та маскового режиму, як проактивного інструменту попередження епідемії.

«Проте в умовах, коли цих персональних проактивних протиепідемічних заходів не дотримуються постійно і хвороба продовжує все більше поширюватись, виникає потреба у зовнішніх обмеженнях, які не дають можливість здійснити контакт. Такі заходи впроваджені державною під час карантину вихідного дня», – підкреслив виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.