Прес-центр3 листопада 2021, 14:11

Два виші з Луганщини – лідери у рейтингу вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

Презентовані підсумки вступної кампанії до українських закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму в 2021 році.

Слід відзначити, що з початку роботи освітніх центрів «Крим –Україна» та «Донбас – Україна», створених у 2016 році, вдвічі збільшилася кількість вступників із тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу до українських закладів вищої освіти.

До Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля цьогоріч вступили 152 особи. Цей виш – лідер серед абітурієнтів із тимчасово окупованих територій. 

До п’ятірки рейтингу увійшов і ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» – 89 вступників.

Загалом через освітні центри у поточному році на навчання було зараховано 2 083 студенти. Для безпеки вступників у рейтингових списках і наказах про зарахування їхні прізвища шифрувалися.

Для порівняння, в 2016 році через освітні центри «Донбас – Україна» у виші країни вступили 855 осіб, в 2018 році – 1 522, у 2020 році – 1 629, цьогоріч – 1 746.

Вступна кампанія тривала з 7 червня до 24 вересня. 

Абітурієнти з Донбасу віддали перевагу таким спеціальностям: право – 111 осіб, менеджмент – 86, медицина – 79, комп’ютерні науки – 77 осіб, інженерія програмного забезпечення – 73.

Нагадаємо, що для поліпшення процедури вступу був затверджений та введений у дію новий Порядок прийому мешканців ТОТ та територій населених пунктів на лінії зіткнення.

Порядок містить вдосконалений механізм, який дозволяє вступникам проходити річне оцінювання та державну підсумкову атестацію, отримувати документ державного зразка про базову середню освіту або повну загальну середню освіту, а також вступати до закладів освіти для здобуття вищої, фахової передвищої або професійно-технічної освіти. 

За матеріалами Міністерства освіти і науки України