Прес-центр2 травня 2018, 14:05

До уваги суб’єктів господарювання, операторів ринку харчових продуктів: щодо державної реєстрації потужності

Відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

Зазначений обов’язок поширюється на:

заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження (вода питна, напої також підлягають реєстрації) всіх форм власності – магазини, лотки з реалізації;
заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерії тощо);
підприємства, що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, які не мають експлуатаційного дозволу.

Порядок проведення державної реєстрації потужностей затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39.

Державна реєстрація потужностей здійснюється безоплатно.

Відповідальність операторів ринку за виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена Законом, передбачена ст.65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-УІІІ, та тягне за собою накладення штрафу:

на юридичних осіб – у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;
на фізичних осіб - підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.

Державна реєстрація потужності проводиться в територіальних управліннях Держпродспоживслужби за місцем знаходження потужності.

За більш детальною інформацією звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за адресою: 93403, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вулиця Пивоварова, буд. 2, або до її територіальних управлінь.