Прес-центр9 листопада 2018, 16:11

Луганщина відзначає День української писемності та мови

Щороку, 9 листопада, в Україні відзначається День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом Президента України від 06 листопада 1997 року № 1241/97.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови.

У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Українською мовою розмовляють майже 45 мільйонів людей і вона належить до найпоширеніших мов світу.

Український  народ  має  давню  історію,  він  витворив оригінальну й неповторну культуру, відому всьому світові.  А найголовнішою  його  ознакою,  що  дає  йому право називатися нацією, є мова – його найбільша духовна цінність, його суть, основа його буття. Це  найдорожчий  скарб,  переданий  українцям  сотнями  й сотнями  попередніх  поколінь,  виплеканий  у  давньому переказі, у народній пісні, у влучній приказці.

Українська мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини українського народу. У різноманітних формах існування української мови (старовинні усні перекази і літописи, народні пісні і думи, казки і міфи, поетичні і прозові твори тощо) зберігається історична пам’ять та досвід нації, її світоглядні і моральні цінності, віддзеркалюються національні традиції і звичаї, тобто ознаки, що притаманні саме цій спільноті і тому є унікальними складовими національної ідентичності.

Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

Ось і сьогодні представники Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму  Наталія Коломицева та Мирослава Клименко разом із колегами інших структурних підрозділів облдержадміністрації, студентською молоддю та відомими  всім нам – Ольгою Лішик, Аліною Адамчук, Анжелікою Рудницькою, Наталією Шелепницькою й іншими знатними особами взяли участь у написанні диктанту у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля.