Прес-центр21 грудня 2018, 14:12

На колегії Луганської облдержадміністрації затверджено Програму економічного і соціального розвитку Луганської області на 2019 рік.

20 грудня 2018 року відбулося засідання колегії Луганської обласної державної адміністрації, на якому було розглянуто проект Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2019 рік, розроблений Департаментом економічного розвитку, торгівлі та туризму.

Як зазначив директор Департаменту економічного розвитку Сергій Медведчук, структура Програми вперше приведена у відповідність до Стратегії розвитку області та плану її реалізації, що спрощує моніторинг виконання зазначених планових документів та підвищує рівень їх прозорості.

Метою програми на 2019 рік є забезпечення розвитку реального сектору економіки і на цій основі поліпшення якості життя населення, максимально можливого зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в області.

Для досягнення поставленої мети планується закінчення будівництва підстанції «Кремінська» у серпні 2019 року, що дасть можливість з’єднати регіон з Об’єднаною енергетичною системою України та відновити роботу основних енергоємних підприємств, які є бюджетоутворюючими підприємствами реального сектору економіки.

Сприяння забезпеченню сталого енергопостачання регіону та державній підтримці вугільної галузі дасть можливість збільшити обсяги промислового виробництва до 22,9 млрд грн (2018 рік – 21,7 млрд грн).

У 2019 році заплановано збереження обсягів виробництва сільськогосподарської продукції всіма категоріями господарств на рівні 4,6 млрд грн. Очікується збільшення обсягу виробництва продукції харчової та переробної галузі до 597 млн грн за рахунок налагодження каналів збуту продукції та будівництва сучасних овоче- та фруктосховищ.

Заплановано завершення процесу утворення об’єднаних територіальних громад і здійснення заходів щодо призначення перших виборів у громадах, у яких не були призначені перші місцеві вибори у 2017-2018 роках.

Істотний ресурс у 2019 році область розраховує отримати з Державного бюджету, за передбаченими в ньому бюджетними програмами на загальну суму близько 14 млрд грн.

Затвердженню Програми передувало її широке громадське обговорення, зокрема, її проект був розглянутий на громадській раді при облдержадміністрації.