Прес-центр11 липня 2018, 15:07

Президентом внесено до Верховної Ради проект закону про податок на виведений капітал

Під час зустрічі з представниками бізнес-асоціацій та бізнес-спільнот Президент Петро Порошенко підписав подання до Верховної Ради про розгляд законопроекту про податок на виведений капітал.

Глава держави нагадав, що це питання ретельно обговорювалось. «Пам’ятаєте як тут були різні думки всередині однієї голови, маю на увазі окремі асоціації, які ніяк не могли визначитись: вони «розумні» чи «красиві». Нам потрібна ваша спільна позиція – ми «за» податок на виведений капітал чи ми «проти» податку на виведений капітал», – звернувся він до учасників зустрічі.

Президент підкреслив, що «цей законопроект не має і не буде входити в жодні протиріччя з Міжнародним валютним фондом». За його словами, документ вступить в дію лише тоді, коли в бюджеті  будуть передбачені відповідні компенсатори: «Бо ми маємо нести відповідальність, що пріоритетні видатки бюджету – маються на увазі видатки на оборону, на соціальні сферу – будуть гарантовано профінансовані».

«Ми маємо на сьогоднішній день дуже чітко обрахувати реальні втрати. І ця робота вже почалася. Я бачу конструктивні результати. І в тексті законопроекту має бути однозначна норма, що він вступає в силу після голосування відповідних компенсаторів. Компроміс тут знайдений», –  підкреслив Президент.

Глава держави повідомив, що вивчав досвід країн, де вже працюють подібні закони. «Я зробив велику роботу: на кожній своїй міжнародній зустрічі, особливо з тими країнами, де Закон про податок на виведений капітал працює, дуже довга була дискусія починаючи від Президента Естонії і завершуючи іншими лідерами», –  зауважив він.

«Президент Естонії мені сказала: «Друзі мої, це неправда, коли прийняття цього Закону зменшує бюджетні надходження. І коли вам з посиланням на Естонію кажуть, що ми втратили, я вам кажу: я готова йти на будь-які форуми, для мене Україна не є пустим звуком, я готова захищати ваш Закон про податок на виведений капітал». Я їй вірю», –  розповів Петро Порошенко.

За його словами, противники цього Закону «замість того, щоб докладати лобістські зусилля, дискредитуючи цей Закон у проплачених засобах масової інформації», мали б виходити на дискусію, на «круглі столи» і пояснювати.

«А з іншого боку – податки треба платити. Якщо виводити кошти з України на споживання – сплатіть податок до державного бюджету. Це чесно. Чесно по відношенню до держави, чесно по відношенню до платників податків, тим більше, що при економічному зростанні зростають показники прибутку», –  наголосив Президент.

Глава держави звернувся до присутніх на зустрічі представників бізнес- асоціацій та спільнот із запитанням чи підтримують вони внесення зазначеного законопроекту на розгляд Парламенту: «Скажіть, будь ласка, ця зала, яка для мене є лакмусовим папірцем, вона «за» те, щоб ми вносили проект Закону про податок на виведений капітал, який замінить часто-густо корумпований Закон про податок на прибуток, котрий дає можливість тиску на бізнес? Бо що відносити на видатки, що не відносити ми часто-густо даємо право визначати чиновнику, перевіряючому. Що і створює невизначеність і відповідні позиції для корупції».

«Отже, я задаю питання – ця зала підтримує запровадження і внесення Президентом Закону про податок на виведений капітал з урахуванням позицій про відповідні бюджетні компенсації? Але потім, коли ми будемо разом битися за те, щоб провести цей податок, цей Закон – це не може бути справа лише Президента. Це має бути справа нашої єдиної команди. Тоді ми переможемо так само, як ми перемогли під час голосування і прийняття Закону про валюту. Ви згодні на те, що це буде наш спільний бій за економічну свободу України?», –  запитав Президент у представників бізнесу і більшість присутніх на зустрічі відповіли схвально, підтримавши таке подання.

«Тоді разом до бою», –  резюмував Президент.