Прес-центр19 червня 2017, 09:06

Про стан та перспективи розвитку споживчого ринку області

На апаратній нараді  в облдержадміністрації, 13 червня поточного року,    в. о. директора Департаменту Сергій Медведчук презентував результати та основні завдання розвитку споживчого ринку Луганської області.

 Споживчий ринок відіграє важливу роль у забезпеченні відповідного рівня життя населення.

Торгівля на споживчому ринку товарів і послуг є однією із важливих соціально-економічних сфер нашого життя.

Виступаючий проінформував, що область має досить розвинену мережу роздрібної торгівлі, ресторанного господарства та побутових послуг, яка налічує більше 7 тис. об'єктів, що реалізують товари та надають послуги.

Детально Сергій Медведчук розповів про цінову ситуацію,  акцентував увагу, що ціни на основні продукти харчування в області залежать від загальноекономічних тенденцій на споживчому ринку України.

Разом із цим, він зазначив, що Луганська область посіла 2-е місце в рейтинговій оцінці регіонів за показником «Індекс споживчих цін» в 2016 році (індекс споживчих цін (індекс інфляції) на споживчому ринку Луганської області в грудні  2016 року до грудня минулого року склав 110,7%, по Україні - 112,4%).

Також, були  вказані  чинники, як загальнодержавні так і регіональні, що впливають на зростання цін в області.

Виступаючий  звернув увагу і на наявні проблеми у розвитку  споживчого ринку.

Одна з таких проблем – несанкціонована або «стихійна» торгівля.

Варто зауважити, що питання недопущення виникнення «стихійної» торгівлі і ліквідації існуючих місць такої торгівлі знаходиться на постійному контролі у райдержадміністраціях та органах місцевого самоврядування.

Проте, першочерговим завданням щодо подальшого розвитку споживчого ринку та стабілізації цін залишається підтримка місцевих товаровиробників.

Наприкінці виступу Сергій Медведчук підкреслив, що товарна насиченість споживчого ринку області продуктами харчування відповідає попиту населення та середня ціна на більшість споживчих товарів, як в минулому так і поточному році, нижче ніж в середньому по Україні.

Більш детальна інформація розміщена на веб-сторінці Департаменту у розділі «Споживчий ринок» за посиланням http://www.loga.gov.ua/oda/about/depart/economy/market/analysis.