Прес-центр19 травня 2017, 11:05

Програма Європейського Союзу «Еразмус для молодих підприємців» (COSME)

Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму інформує про Програму Європейського Союзу «Еразмус для молодих підприємців» (Erasmus for Young Entrepreneurs) (далі – Програма), яка є частиною Програми ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014-2020)».

         Це Програма транскордонного обміну, яка дає можливість новим (починаючим) підприємцям (строк підприємницької діяльності – до 3-х років) набувати навичок і знань у досвідчених підприємців, які володіють малими підприємствами в інших країнах-учасницях цієї Програми, та досвідченим підприємцям – започаткувати співробітництво з іноземними партнерами, отримувати інформацію про нові ринки й нові бізнес-ідеї новачків.

         Обмін досвідом здійснюється шляхом організації відрядження молодого підприємця до країни підприємця-господаря строком від 1 до 6 місяців.

         Програма фінансується Єврокомісією і реалізується в країнах учасницях за допомоги обраних Єврокомісією місцевих контактних пунктів (Intermediary Organizations, IOs), що є компетентними в питаннях підтримки бізнесу (торгово-промислові палати, стартап-центри, бізнес-інкубатори тощо).

         Кожному кандидатові на участь у Програмі необхідно звернутися до місцевого контактного пункту в його регіоні. Контактні дані щодо кожної країни містяться на веб-сторінці за посиланням: http://bit.ly/2ouGnVL. У зв’язку з відсутністю контактного пункту в Україні українські кандидати мають право звернутися до будь-якого контактного пункту в сусідніх країнах (наприклад, у Польщі, Словаччини або Угорщини). Контактна особа з обраного контактного пункту опікуватиметься питаннями кандидата та координуватиме його дії протягом всієї програми обміну: допоможе скласти заявку, встановити успішні відносини з відповідним підприємцем, надасть відповіді на всі запитання. Інформація з практичних та фінансових питань щодо участі у Програмі розміщена на веб-сторінці самої Програми за посиланням http://bit.ly/1xW19N9.

         Разом із тим повідомляємо, що наразі Єврокомісією оголошено конкурс на обрання вищезгаданих контактних пунктів безпосередньо на території України.

         Таким чином, цей конкурс не призначений безпосередньо для підприємців, які бажають взяти участь в обміні в рамках Програми, натомість покликаний відібрати організації, які підтримуватимуть заходи щодо сприяння й підвищення мобільності нових підприємств.

         Детальніше про умови участі в конкурсі можна дізнатися на веб-сторінці Європейського виконавчого агентства з питань малого та середнього підприємництва (Executive agency for SMEs – EASME) за посиланням http://bit.ly/2oHwal2. Крім того, EASME готове відповісти на будь-які питання стосовно умов конкурсу (запити необхідно надсилати на електронну пошту easme-cosme-eye-call@ec.europa.eu).