Прес-центр13 жовтня 2017, 13:10

Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг обговорювалися представниками влади, громадськості та міжнародних організацій

Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг обговорювалися представниками влади, громадськості та міжнародних організацій

 

09-10 жовтня 2017 року у м. Києві відбулася конференція на тему: «Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг. Децентралізація повноважень у сфері надання адміністративних послуг».

Мета конференції  –  обмін досвідом та кращими практиками реформування системи надання адміністративних послуг.

Організаторами конференції виступили Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки проекту «Реформа управління на сході України», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

У конференції взяли участь: Перший віце-прем’єр-міністр України-Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко, директор Програми                        «U-LEAD з Європою» від GIZ (Компонент І) Бастіан Файгель, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, Перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська, Перший заступник Голови Державної міграційної служби України Діна Пімахова; представники Офісу реформи адміністративних послуг, проектів: «Реформа управління на сході України II», ЄС з модернізації центрів надання адміністративних послуг, U-LEAD, PROMIS; представники міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних та вітчизняних неурядових організацій, експертів, а також представники міністерств Вірменії та Грузії, які займаються формуванням та реалізацією політики з надання публічних послуг у своїх країнах.

Від Луганської області участь у роботі заходу взяли представники Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації, центрів надання адміністративних послуг.

Під час конференції розглядалися питання: функціонування системи надання адміністративних послуг, у тому числі в об’єднаних територіальних громадах; запровадження надання найпопулярніших адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг; електронного врядування в системі надання адміністративних послуг; міжнародного досвіду розвитку системи надання адміністративних послуг; міжнародної допомоги та участі неурядових організацій у реформуванні адміністративних послуг.

В Україні створені та діють 713 центрів надання адміністративних послуг. На сьогодні одним із пріоритетів розвитку держави є створення об’єднаних територіальних громад, а на їх базі – центрів надання адміністративних послуг.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України працює над удосконаленням структури Єдиного державного порталу адміністративних послуг. Створено особистий кабінет, 12 послуг міністерства переведено в електронну форму. У перспективі всі адміністративні послуги будуть надаватися через Єдиний державний портал.

Учасники конференції ознайомилися з можливостями міжнародної допомоги у сфері реформування системи надання адміністративних послуг.

Було зазначено, що в Україні реалізується низка міжнародних програм та проектів: «Реформа управління на сході України II», ЄС з модернізації центрів надання адміністративних послуг, U-LEAD, PROMIS, діяльність яких направлена на створення, розширення та удосконалення роботи центрів надання адміністративних послуг, підвищення ефективності їх роботи та покращання якості надання  адміністративних послуг, навчання адміністраторів. За участі кожного з проектів створено низку сучасних центрів у різних регіонах України, в тому числі на базі об’єднаних територіальних громад.

Учасники конференції мали нагоду обговорити проблемні питання, обмінятися досвідом у вирішенні таких питань.

Кращі фахівці країни у сфері реформування надання адміністративних послуг були відзначені листами подяки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Таких відзнак від області були удостоєні керівники Сєвєродонецького центру надання адміністративних послуг ­– Олена Єлісєєва та Лисичанського – Олена Литвинюк.