Прес-центр8 листопада 2018, 08:11

Україна посіла 71 місце у рейтингу Doing Business

За результатами оприлюдненого 31 жовтня  рейтингу Світового банку Doing Business – результату щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності на базі 10 індикаторів у 190 країнах світу, загальна позиція України виросла з 76 місця до 71.

Компоненти рейтингу оцінюють нормативні акти, що регулюють діяльність малих і середніх підприємств протягом усього життєвого циклу, та їх фактичне використання на практиці.

За останній рік на 41 пункт зріс показник в номінації «міжнародна торгівля» і на 25 – в частині виконання контрактів.

З 2014 року найбільшого прогресу Україна досягла в категоріях «оподаткування» з плюсом в 110 пунктів, «міжнародна торгівля» – плюс 70 сходинок, а в «захисті інвесторів» додали 56 пунктів.

Doing Business – це ще й рейтинг інвестиційного клімату. Він визначає кращі країни за сприятливим інвестиційним кліматом. Для України дуже важливо демонструвати стабільний прогрес у цьому плані, щоб залучати нові інвестиції.

У легкості «отримання дозволів на будівництво» Україна зайняла 30 місце у світі. Це найвища позиція серед усіх 10-ти компонентів, за яким розраховується рейтинг. Минулого року, коли в «Отриманні дозволів на будівництво» рейтинг підвищився із 140-го місця на 35-те, це додало в загальний рейтинг України в DoingBusiness цілих 6 пунктів і тільки через зниження декількох інших компонентів сумарне зростання склало менше: 4 пункти.

Минулого року Мінрегіоном були зроблені та вже реально працюють такі зміни у галузі: скасування процедури реєстрації декларацій та подвійного отримання техумов пожежної безпеки від ДСНС; введення обов’язкової вимоги щодо вищої освіти у розробників проекту будівництва та інженерів технагляду та інші не менш важливі зміни.

Нагадаємо, що рейтинг Doing Business існує з 2003 року. Дані щодо нього на наступний рік готуються за станом на 1 травня, а публікуються, зазвичай, восени поточного року. В рамках дослідження здійснюється збір та аналіз комплексних кількісних даних за 10 напрямами (індикаторами) для зіставлення умов регулювання підприємницької діяльності між країнами і в динаміці, тим самим проект «Doing Business» спонукає країни до більш ефективного регулювання та забезпечує вимірні орієнтири для проведення реформ. 

Ці індикатори використовуються для аналізу економічних результатів і для виявлення успішних реформ у сфері регулювання бізнесу, а також для визначення, де і чому вони були ефективними. Тобто дослідження не лише вказують на проблеми, які заважають розвитку підприємництва, а й визначають їхню причину та містять рекомендації відносно проведення необхідних реформ.

Підвищення позиції України у рейтингу Світового банку «Doing Business» є одним із ключових стратегічних індикаторів реалізації Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», затвердженої Указом Президента України від 12.01.2015 № 5.

Заходи щодо підвищення позицій України у рейтингу Doing Business здійснюються в рамках виконання плану дій щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу «Ведення бізнесу», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1406 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 926).

(За інформацією прес-служби Державної регуляторної служби України)