Прес-центр23 червня 2018, 11:06

Уряд створив Раду з питань торгівлі та сталого розвитку

Кабінет Міністрів України створив Раду з питань торгівлі та сталого розвитку, про що повідомила прес-служба уряду.

Раду створено за ініціативи Мінекономрозвитку та очолить її заступник міністра – торговий представник України Наталія Микольська.

Завданням Ради є організація роботи Дорадчої групи з питань торгівлі і сталого розвитку відповідно до положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС щодо підтримки громадянського суспільства, торгівлі та сталого розвитку. Головним завданням Дорадчої групи стане моніторинг впровадження і дотримання чіткої імплементації заходів, охоплених главою 13 «Торгівля і сталий розвиток».

Рада з питань торгівлі та сталого розвитку має також забезпечити відбір кандидатів до Групи експертів, які працюватимуть над підвищенням ефективності розробки рішень щодо усунення можливих законодавчих труднощів у ході імплементації відповідних положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС щодо підтримки торгівлі та сталого розвитку.

До складу Ради з питань торгівлі та сталого розвитку увійдуть представники органів державної влади та громадянського суспільства.

У главі 13 Угоди йдеться, що трудові стандарти не використовуватимуться для протекціоністських цілей у торгівлі, екологічна політика ґрунтуватиметься на принципах, що зобов’язують застосування превентивних заходів, відшкодовування в пріоритетному порядку шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, сплаті штрафів забруднювачами. Угода передбачає сприяння та заохочення торгівлі та прямих іноземних інвестицій в екологічно чисті товари, послуги і технології, сприяння використанню відновлюваної енергії та енергозберігаючих продуктів, екологічного маркування товарів тощо. 

Особливу увагу приділено сприянню торгівлю легальною та сталою лісогосподарською продукцією, а також управлінню рибними запасами на основі засад сталого розвитку.

Відповідно до Угоди про асоціацію, кожна із сторін  Угоди  зберігає право на власні рівні національної охорони довкілля і праці згідно з міжнародно-визнаними принципами і угодами.