Прес-центр12 червня 2017, 15:06

Уряд своєю постановою від 7 червня 2017 року № 394 скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг

Урядом країни прийнято постанову від 7 червня 2017 року № 394 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Ця постанова набирає чинності з 1 липня 2017 року.

Внесеними змінами скасовано державне цінове регулювання на ряд товарів, у тому числі соціальні продукти харчування, і послуг.

Втрачає чинність низка попередніх рішень з державних гарантій стримування цін на продукти соціальної групи. Серед них – скасування права місцевих органів влади вимагати від виробників попереднього декларування цін та забезпечувати стабільність вартості окремих видів хліба та інших продуктів для незаможних. А також низка постанов самого Кабінету Міністрів України від попередніх років про затвердження порядку формування цін на продовольчі товари, до яких запроваджено державне регулювання, порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари і порядку ціноутворення на окремі види продовольчих товарів.

Мета таких змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.

Таке рішення Уряду спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни конюктури.