Прес-центр27 вересня 2018, 11:09

Вступив в дію новий Технічний регламент безпечності іграшок

З 21 вересня 2018 року набув чинності новий Технічний регламент безпечності іграшок (далі – Регламент), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151, який встановлює вимоги до безпечності іграшок та їх обігу на території України.

Регламент розроблено на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18 червня 2009 року про безпеку іграшок.

Відповідно, втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 515 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок». 

Дія Регламенту поширюється на продукцію, що розроблена або призначена для використання у грі дітьми віком до 14 років (далі - іграшки).

Регламентом визначені: обов’язки виробників, імпортерів, розповсюджувачів іграшок; істотні вимоги з безпеки іграшок; питання, пов’язані зі складанням декларації про відповідність та нанесенням маркування; положення про здійснення державного ринкового нагляду; перелік продукції, яка не вважається іграшками відповідно до Регламенту тощо.

Відповідно до Регламенту виробник зобов’язаний вказувати на іграшці своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу, а у разі, коли це не є можливим, - на її пакуванні або в документі, що супроводжує іграшку.

Якщо іграшка привезена з-за кордону, то на її упаковці або в документі, що супроводжує таку іграшку, повинна розміщуватися відповідна інформація імпортера.

Крім того, виробник повинен скласти декларацію відповідності іграшки вимогам безпеки. На кожну іграшку повинна складатися технічна документація, в якій вказуються всі заходи, прийняті виробником, для забезпечення безпеки виробу.

Перед введенням іграшки в обіг, виробники повинні будуть проводити аналіз хімічних, фізичних, механічних, електричних небезпек, загоряння, гігієнічних і радіоактивних небезпек, які може становити іграшка, а також оцінювати потенційний вплив таких небезпек на дітей.

Ознайомитись з текстом Технічного регламенту безпечності іграшок можна за посиланням: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/151-2018-%D0%BF.

Разом із тим, постачання іграшок (для розповсюдження, споживання чи використання на ринку України), які відповідають вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 515, та введені в обіг до дня набрання чинності Регламенту, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності іграшок вимогам Технічного регламенту, затвердженого постановою від 28 лютого 2018 року № 151.