Прес-центр23 травня 2018, 10:05

Здійснення в області заходів державного нагляду (контролю) у І кварталі 2018 року

Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 №1726-VIII (далі – Закон) визначено правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Органи державного нагляду (контролю) відповідно до цього Закону щороку визначають перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю).

Департаментом економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації здійснено моніторинг щодо проведених органами державного нагляду (контролю) планових та позапланових перевірок за І квартал 2018 року.

            За результатами моніторингу встановлено:

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області здійснено 89 позапланових заходів  державного нагляду (контролю) на предмет:

            дотримання вимог законодавства захисту прав споживачів – 3 заходи;

            формування, встановлення та застосування державних регульованих цін – 4 заходи;

            дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, окремих показників якості та ветеренарної медицини – 22 заходи;

            дотримання вимог санітарного законодавства – 59 заходів;

дотримання вимог законодавства в сфері насінництва, карантину та захисту рослин – 1 захід.

Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Луганській області здійснено 25 планових та 4 позапланових заходи  державного нагляду (контролю). Планові заходи здійснювалися на предмет:

дотримання вимог законодавства України щодо якості лікарських засобів – 11 заходів;

дотримання вимог ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів – 11 заходів;

перевірка характеристик продукції державного ринкового нагляду – 3 заходи;

Позапланові заходи проводилися  перед видачею ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів – 4 заходи.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Луганській області здійснено 234 позапланових заходи  державного нагляду (контролю) на предмет додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Інспекцією Держенергонагляду у Луганській області здійснено 1 позаплановий захід державного нагляду (контролю) на предмет господарської діяльності з транспортування, постачання енергії або пов'язаної зі споживанням електричної енергії для власних потреб з метою виробництва, надання послуг.

За даними інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю), що знаходиться на офіційному сайті Державної регуляторної служби України,  встановлено, що Головним управлінням Держпраці в Луганській області (яке не надало інформацію) здійснено 89 позапланових заходів  державного нагляду (контролю) на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Протягом І кварталу 2018 року органами державного нагляду (контролю) на території Луганської області здійснено 25 планових та 416 позапланових заходів, з них виявлено порушення по 16 планових і 324 позапланових заходах та відповідно стільки ж складено актів.

Найбільшу кількість планових заходів здійснено  Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Луганській області  – 25 заходів.

Найбільшу кількість позапланових заходів здійснено Головним управлінням Пенсійного фонду України в Луганській області  – 234 заходи.

            За результатами виявлених порушень складено 249 розпорядчих документів, з яких суб’єктами господарювання області виконано 227 (91,2% від загальної кількості).