Прес-центр2 квітня 2018, 14:04

Знято обмеження для кредитування малого та середнього бізнесу Донбасу

  Із жовтня 2014 року діяли, запроваджені Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції  від 02.09.2014 № 1669-VII, тимчасові заходи підтримки суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території АТО. Законом було введено заборону:

- на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними договорами юрособам і ФОП, які здійснюють свою діяльність у зоні АТО;

- на стягнення предмета іпотеки та його продаж, якщо предметом іпотеки є нерухоме майно, розташоване на території проведення АТО.

  Такі заходи тривалий час захищали інтереси бізнесу та громадян, однак з часом їх наявність призвела до проблем з отриманням нових кредитів.

  Тому з метою відновлення кредитування середнього та малого підприємництва Верховною Радою прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо відновлення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення антитерористичної операції» від 21.12.2017 № 2266-VIII, яким такі обмеження частково знято. Закон набрав чинності з 21.03.2018.

  Так, з 21 березня поточного року вищезазначені обмеження не застосовуватимуться до кредитних договорів, укладених з юрособами та ФОП, які знаходяться на підконтрольній Україні території проведення АТО, якщо такі договори укладено після 1 січня 2018 року або до яких після 1 січня 2018 року вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

  Заборону на стягнення предмета іпотеки та його продаж знято лише для малого та середнього бізнесу.