Прес-центр20 cічня 2021, 10:01

«Економічний експеримент»: напрацьовується Стратегія розвитку Луганщини

В облдержадміністрації відбулася робоча зустріч експертів Центру економічної стратегії зі стейкхолдерами Луганської області. Участь у заході взяв перший заступник голови ОДА Олексій Смирнов.

На початку зустрічі радник Віце-прем'єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Сергій Карпенко зазначив, що Міністерство реінтеграції почало працювати над Стратегією економічного розвитку Донецької і Луганської областей, метою якої є – «бажання побудувати «місто-сад», тому що територія потребує відновлення».

«Зараз прийшов час для того, щоб створити на цій території зразкову економічну зону. Ідея – не відновити як було, а зробити краще, ніж було. Це своєрідний економічний експеримент», – сказав він.

Зазначимо, стратегія економічного розвитку Донецької і Луганської областей концентруватиметься передусім на потребах людей та територіальних громад, в яких вони живуть.

Основою економічного зростання повинні стати місцеві громади. Логіка стратегії – створити привабливі умови для бізнесу, який за рахунок сплати податків забезпечить сталий розвиток громад.

Стратегія включатиме розвиток областей трьома шляхами: шляхом створення умов залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, фінансування розвитку за рахунок державного бюджету та за рахунок міжнародних донорів та організацій.

Вже в квітні до Верховної Ради має надійти пакет, в якому буде деталізована стратегія економічного розвитку Донецької і Луганської областей.

Аби особисто почути проблеми і нюанси, з якими стикається область, експерти спілкувалися з представниками громад, бізнесу, департаментів облдержадміністрації. Обговорювалися питання економічного розвитку регіону. Зокрема, було наголошено на важливості будівництва залізничного сполучення, яке приєднає гілку «Лантратівка – Кіндрашівська-Нова» до всеукраїнської мережі. Олексій Смирнов нагадав, що голова ОДА Сергій Гайдай представляв презентацію будівництва у Києві, яка мала успіх. Після чого міжнародні організації повідомили про готовність фінансувати проєкт будівництва.

Також під час спілкування було зазначено про необхідність підтримки агропромислового комплексу, бізнесу, обговорили податкові надходження, можливість залучення інвестицій тощо.

Нагадаємо, 23 грудня Кабміном було схвалено Концепцію економічного розвитку Донецької і Луганської областей. Ця концепція ляже в основу при розробці Стратегії економічного розвитку Донеччини і Луганщини.