Прес-центр3 липня 2017, 17:07

Енергоефективність у побуті

Енергоефективність та енергозбереження є пріоритетними напрямами енергетичної політики більшості країн світу. Це обумовлено вичерпанням невідновлювальних паливно-енергетичних ресурсів, відсутністю реальних альтернатив їх заміни, наявністю ризиків при їх виробництві і транспортуванні. В останній час ці чинники набувають все більшого значення у зв'язку із загальною нестабільністю у регіонах видобутку ПЕР, напругою на паливно-ресурсних ринках та несприятливими прогнозами щодо подальшого зростання цін на енергоресурси.

Досвід розвинутих країн і власний досвід України вказує на необхідність державного регулювання процесами енергозбереження та проведення цілеспрямованої державної політики. Звичайно, практично неможливо для пересічного громадянина втрутитися у вирішення питань економії енергоресурсів на загальнодержавному рівні, однак суттєвий вклад у розвиток вітчизняного енергозбереження під силу зробити кожному з нас. Для цього всього лише варто дотримуватися простих та досить ефективних заходіБагато людей щоденно користуються електричними чайниками, не задумуючись про те, що доверху заповнений водою чайник потужністю 1,5 кВт за 10 хвилин, збільшує електроспоживання на 0,25кВт/год. Наливайте в чайник необхідну кількість води – цим Ви зекономите електроенергію і час для нагріву води. Також важливо своєчасно чистити електрочайник від накипу. Накип утворюється в результаті багаторазового нагрівання і кип’ятіння води і має малу теплопровідність, тому вода в чайнику з накипом нагрівається повільніше.
При користуванні електроплитками, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, так як при використанні посуду більшого діаметру втрачається 5-10 % електроенергії. Посуд з викривленим дном може привести до 40-60 % перевитрат електроенергії. При приготуванні їжі бажано закривати посуд кришкою, так як швидке випаровування води збільшує час готування їжі на 20-30 %. Після закипання їжі бажано перейти на низькотемпературний режим готування.

Холодильник потрібно ставити в найбільш прохолодне місце на кухні, бажано біля зовнішньої стіни, але ні в якому разі біля плитки. Якщо Ви поставите холодильник в кімнаті, де температура досягає 30 градусів, то використання електроенергії подвоїться. Холодильник старого зразка щомісяця споживає 90-150 кВт/год електроенергії. Нова, енергозберігаюча модель холодильника (із символом «А»), яка має такий самий об’єм камери, щомісяця потребує не більше 30 кВт/год. Сума, яку ви заощадите за 5 років, придбавши холодильник нового зразка, становитиме вартість такого холодильника середнього класу.

Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачається 10-15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання – втрачається до 30 % електроенергії. Щоб трішки зекономити під час прасування, білизну необхідно зволожити.

Не залишайте електроприлади в режимі «standby» (режим очікування) – вимикайте їх з розетки. По-перше, це безпечніше, про що треба завжди пам’ятати. По – друге, вимкнення приладів з мережі, наприклад, телевізор, відеомагнітофон, музичний центр – дозволить зменшити використання електроенергії в середньому до 300 кВт/год в рік.

Зарядний пристрій, увімкнений в розетку нагрівається, навіть якщо там не має телефону, тому що він все одно споживає електроенергію. 95 % електроенергії використовується даремно, коли зарядний пристрій постійно ввімкнутий в розетку.

Використання новітніх освітлювальних приладів (компактні люмінесцентні лампи) дає змогу заощаджувати від 60% до 80% електроенергії. Світла в будинку має бути достатньо, адже воно забезпечує нам комфорт, що сприятливо впливає на здоров’я. Сучасна енергозберігаюча лампа працює 10 тис. годин, в той час як лампа розжарювання – в середньому 1,5 тис. годин. Єдиний її недолік – вартість, що на порядок дорожче від традиційної лампи розжарювання. Проте, компактна люмінесцентна лампа напругою 11 Вт заміняє лампу розжарювання в 60 Вт. Яскравість освітлення не погіршиться, але Ви будете споживати в 4-5 разів менше електроенергії. Термін окупності такої лампи складає близько року, а термін її служби складає 3-4 роки. 

Отже, як бачимо, енергозбереження має потенціал для позитивного і тривалого впливу на економіку всіх країн світу. В Україні кожна окрема людина може зробити свій внесок у збереження енергоресурсів, але існує потреба завжди і всюди зосереджувати увагу громадськості на цьому питанні.

Заклик «Споживаймо енергію розумно» не є філософією обмеження. Це заклик запобігти марнотратному використанню енергоресурсів. Важко переоцінити роль енергії в сучасному цивілізованому світі, а тим більше у відродженні України. Оскільки енергія впливає на кожний аспект розвитку суспільства та економіки не слід втрачати жодної нагоди, щоб нагадувати людям про потребу користуватися енергією розумно у будь-якій сфері діяльності.

Шановні друзі! Ощадливе ставлення до використання енергоресурсів та підвищення культури їх споживання у кожній оселі, на кожному робочому місці є запорукою енергозбереження держави в цілому.