Прес-центр6 жовтня 2017, 12:10

Естонський досвід побудови громадянського суспільства вивчали представники Луганщини

Делегація Луганської області у рамках Програми ПРООН «Відновлення та розбудова миру» за проектом «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» з навчальним візитом завітала до Естонської Республіки. До її складу увійшли співробітники Луганської облдержадміністрації, райрад, райдержадміністрацій, голови громадських рад і представники громадськості.

Головною темою поїздки експертів зі Східної України стало вивчення естонського досвіду сталого розвитку громадянського суспільства через розбудову інституту громадських рад та взаємодію з органами місцевого самоврядування.

У ході навчального візиту учасників ознайомили з успішним практиками розвитку потенціалу громадських об’єднань, їх залучення до прийняття рішень органами влади, стратегічним планування розвитку громадянського суспільства, надання послуг населенню, проведення здійснення контролю та експертиз.

Досвід естонських колег у галузі громадських ініціатив та їх впровадження, суспільна регуляторна політика, проектів регіонального розвитку, формування відкритого бюджету, громадський бюджет, реформа з децентралізації та залучення вітчизняних і іноземних інвесторів також викликали обговорення поміж експертами Луганщини.

Під час поїздки гості дізналися про особливості електронного врядування у балтійській країні.

Крім того, у багаточисельних поїздках гості дізналися про особливості місцевого самоврядування на рівні столиця–волость–міськрада–село.

Серед місць, відвіданих луганчанами, стали Український культурний центр та Центральній офіс естонського телебачення.

Досвід, набутий під час візиту до Естонської Республіки, за словами учасників навчальної поїздки, впроваджуватиметься і на території Луганської області та буде корисним у співпраці громадськості, органів державної влади та органів місцевого самоврядування у державній реформі з децентралізації.