Прес-центр3 листопада 2016, 16:11

Етнічні німці Луганщини вшанували пам’ять жертв насильницької депортації

У Сєвєродонецькому міському палаці культури відбувся захід, присвячений вшануванню пам’яті жертв насильницької депортації етнічних німців, котра  розпочалася у 1941 році. Захід відбувся за участі представників громадської організації «Товариство німців Лисичанська» за сприянням управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації.

75-тій річниці цієї сумної та драматичної події присвячено літературно-музична композиція «Палаючі свічки пам’яті» та показ документального фільму «Мы не чужие».

У заході взяли участь близько 40 членів громадської організації на чолі з її керівником Миколою Рейзвіхом. Пам’ять жертв насильницької депортації етнічних німців була вшанована хвилиною мовчання.

Зі словами щирої вдячності за те, що активом громадської організації «Товариство німців Лисичанська» продовжується плідна діяльність на ниві відродження національно-культурних традицій та збереження національної пам’яті, до присутніх звернулась заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик.

Довідково:

Широкомасштабна депортація етнічних німців з України розпочалася після злочинних директив сталінського режиму від 3 та 22 вересня 1941 року.  Плани виселення встановлювались для низки областей України, в тому числі й Ворошиловградської. Німці з нашої області були депортовані до Кустанайської області Казахстану.